Cei 18 deputaţi din cadrul Partidului Wefaq şi-au anunţat demisia, în urma violenţelor care au marcat primele zile ale manifestaţiilor populare de la Manama, cerând îndepărtarea regimului monarhic al-Khalifa.
Într-un comunicat, ei arată că au confirmat, printr-o scrisoare adresată instanţelor Parlamentului, decizia lor, luată după ce poliţia a ucis şapte manifestanţi.
Poliţia a fost, ulterior, retrasă de pe străzile din Manama, dar manifestaţiile au continuat, iar protestatarii au ridicat o tabără de corturi în Piaţa Perlei, în centrul capitalei.
„Noi nu mai facem parte din această Adunare, care nu a protestat faţă de aceste masacre”, afirmă parlamentarii în scrisoarea lor de demisie.
Această hotărâre urmează să fie supusă aprobării celorlalţi membri ai Parlamentului de 40 de locuri. Dacă această demisie este acceptată, urmează să fie organizate alegeri anticipate, în decurs de două luni. Dacă Parlamentul nu le acceptă, va continua să funcţioneze doar cu 22 de deputaţi.
În scrisoarea lor, parlamentarii nu au menţionat remanierea anunţată sâmbătă, dar membri ai opoziţiei au denunţat-o, deja, şi au dat asigurări că această iniţiativă a Guvernului urma să le sporească hotărârea.
Opoziţia, dominată de şiiţi, cere instaurarea unei veritabile monarhii constituţionale, care să înlocuiască dominarea puterii de către membrii familiei al-Khalifa, o dinastie sunnită care se află la conducerea ţării de peste 200 de ani.
Regele Hamad ben Issa Al-Khalifa l-a numit pe fiul său, prinţul Salman, să conducă dialogul la nivel naţional cu opoziţia, dar acest dialog nu a început, iar opoziţia cere demisia Guvernului pentru a iniţia aceste negocieri.
Concomitent, manifestaţiile continuau, duminică, în Piaţa Perlei, protestatrii cerând, în continuare, o schimbare mai radicală a regimului şi plecarea de la putere a dinastiei al-Khalifa.