Opoziţia ucraineană a denunţat adoptarea de către putere a unor legi împotriva contestării. Sunt aşteptate noi acţiuni de protest

Parlamentul ucrainean, dominat de deputaţi ai puterii, a adoptat joi legi pe care opoziţia le-a denunţat ferm ca fiind nişte tentative de a pune capăt unei mişcări de contestare cu care se confruntă autorităţile de la sfârşitul lui noiembrie.

Urmărește
147 afișări
Imaginea articolului Opoziţia ucraineană a denunţat adoptarea de către putere a unor legi împotriva contestării. Sunt aşteptate noi acţiuni de protest

Opoziţia ucraineană a denunţat adoptarea de către putere a unor legi împotriva contestării. Sunt aşteptate noi acţiuni de protest (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste texte înăspresc sancţiunile aplicate manifestanţilor. Instalarea fără autorizaţie a unor corturi sau estrade în locuri publice este pasibilă, potrivit noii legislaţii, cu o pedeapsă de 15 zile de închisoare.

În plus, alte legi prevăd pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru persoane care blochează clădiri oficiale, dar şi măsuri şi amenzi atât împotriva unor persoane care manifestează cu faţa acoperită de o mască sau cu o şapcă pe cap, cât şi împotriva unor persoane care manifestează în coloane de maşini.

Defăimarea pe Internet va fi pedepsită, de asemenea, cu amendă sau muncă în folosul comunităţii.

Unul dintre liderii grupurilor parlamentare ale opoziţiei a denunţat încălcarea Constituţiei şi o acţiune în forţă.

"După asemenea evenimente, este necesar să ne aşteptăm la un nou val de acţiuni de protest în Ucraina", a avertizat el.

"Toate aceste legi au fost adoptate cu încălcarea regulamentelor şi nu au vreo putere legală", a declarat Vitali Kliciko, un fost boxer, alt lider al opoziţiei.

Procedura de votarea a legilor a fost, într-adevăr, modificată în cursul şedinţei parlamentare, deputaţii opoziţiei încercând să-i împiedice pe cei ai puterii să voteze electronic. Aceştia din urmă au decis, atunci, să voteze prin ridicarea mâinii.

Ambasadorul Uniunii Europene (UE) în Ucraina, Jan Tombinski, s-a declarat "îngrijorat de modul în care au fost votate anumite legi în Parlament astăzi (joi)".

"Legile ar trebui să fie adoptate potrivit unor proceduri precise. Altfel, credibilitatea instituţiilor democratice şi a sitemului legal este în joc", a declarat el.

Washingtonul şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea, o purtătoare a Departamentului de Stat, Jen Psaki, apreciind că Parlamentul a adoptat "mai multe măsuri controversate astăzi (joi), fără să facă acest lucru în cadrul unor bune proceduri".

Kievul este, de la sfârşitul lui noiembrie, scena unei mişcări de contestare fără precedent a regimului lui Viktor Ianukovici.

Sute de mii de proeuropeni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de refuzul puterii de a semna un acord de asociere cu UE şi faţă de dispersarea violentă a unei manifestaţii a studenţilor la sfârşitul lui noiembrie.

Manifestanţi au instalat corturi în piaţa centrală de la Kiev şi au înconjurat-o cu baricade. Ei deţineau controlul şi asupra primăriei, pe care au luat-o cu asalt la începutul lui decembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici