Opt gheparzi africani au ajuns în Parcul Naţional Kuno din centrul Indiei

Opt gheparzi africani cu colier radio au ajuns pe pajiştile din Parcul Naţional Kuno, din centrul Indiei, destinaţia lor finală după o călătorie de 8.000 km din Namibia. Călătoria a atras critici din partea unor ecologişti, scrie Reuters.

Urmărește
196 afișări
Imaginea articolului Opt gheparzi africani au ajuns în Parcul Naţional Kuno din centrul Indiei

Wegmann, Wikipedia Commons

Sosirea marilor feline - cel mai rapid animal terestru de pe Pământ - coincide cu cea de-a 72-a aniversare a premierului indian Narendra Modi, care a eliberat sâmbătă prima felină în parc. Este punctul culminant al unui efort de 13 ani de refacere a unei specii care a dispărut din India în urmă cu aproximativ 70 de ani.

Este prima dată când gheparzii sălbatici au fost mutaţi peste continente pentru a fi, apoi, eliberaţi. Acesta a ridicat întrebări din partea oamenilor de ştiinţă care spun că guvernul ar trebui să facă mai mult pentru a proteja animalele sălbatice din ţară, care se confruntă cu dificultăţi.

Gheparzii - cinci femele şi trei masculi - au sosit după o călătorie de două zile cu avionul şi elicopterul din savana africană şi se aşteaptă să petreacă între două şi trei luni într-o incintă de 6 km pătraţi în interiorul parcului din statul indian Madhya Pradesh, în centrul Indiei.

Dacă totul decurge bine cu aclimatizarea lor la Kuno, pisicile sălbatice vor fi eliberate pentru a alerga prin 5.000 de km pătraţi de pădure şi păşuni, împărţind peisajul cu leoparzi, urşi leneşi şi hiene vărgate.

Alţi 12 gheparzi sunt aşteptaţi să se alăture populaţiei indiene tinere luna viitoare din Africa de Sud. Şi pe măsură ce India strânge mai multe fonduri pentru proiectul de 910 milioane de rupii (11,4 milioane de dolari), finanţat în mare parte de compania de stat Indian Oil, speră să crească în cele din urmă populaţia la aproximativ 40 de feline.

SP Yadav, de la Autoritatea Naţională pentru Conservarea Tigrilor, a declarat că dispariţia ghepardului în India, în 1952, a fost singura dată când ţara a pierdut o specie de mamifer mare de la independenţă.

„Este responsabilitatea noastră morală şi etică să o aducem înapoi”.

Dar unii experţi indieni în conservare au calificat efortul drept un „proiect de vanitate” care ignoră faptul că ghepardul african - o subspecie similară, dar separată de ghepardul asiatic, aflat în pericol critic de dispariţie şi care se găseşte acum doar în Iran - nu este originar din subcontinentul indian. Iar în condiţiile în care populaţia de 1,4 miliarde de locuitori din India se luptă pentru terenuri, biologii se tem că gheparzii nu vor avea suficient spaţiu pentru a hoinări fără a fi ucişi de prădători sau de oameni.

Anul trecut, India s-a alăturat unui angajament al ONU de a conserva 30% din suprafaţa sa terestră şi oceanică până în 2030, însă în prezent mai puţin de 6% din teritoriul ţării este protejat.

Aducerea înapoi a ghepardului „este efortul nostru pentru conservarea mediului şi a vieţii sălbatice”, a declarat Modi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici