Rusia a susţinut, fără nicio dovadă, că armele biologice sunt dezvoltate în laboratoarele din Ucraina cu sprijinul Statelor Unite.
SUA declară că această acuzaţie este „un nonsens total” şi că Rusia inventează naraţiuni false pentru a-şi justifica acţiunile în Ucraina, transmite BBC.
Dar în realitate Ucraina are zeci de laboratoare de cercetare pentru a atenua ameninţările bolilor infecţioase.
Unele dintre aceste laboratoare primesc sprijin financiar şi de altă natură din partea SUA, Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) – aşa cum este cazul în multe alte ţări.
În ciuda afirmaţiilor ruseşti că acestea sunt laboratoare „secrete”, detalii despre implicarea SUA pot fi găsite pe site-ul ambasadei SUA care afirmă că finanţează munca în laboratoarele ucrainene pentru a combate bolile periculoase
În plus, SUA şi-au înfiinţat „ Programul de reducere a ameninţărilor biologice ” în anii 1990, după căderea Uniunii Sovietice.
În cadrul acestui program, anumite laboratoare primesc finanţare din SUA pentru modernizare şi echipamente, dar sunt gestionate local, nu de SUA.
Departamentul de Apărare al SUA lucrează în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii al Ucrainei din 2005 pentru a îmbunătăţi laboratoarele de sănătate publică ale ţării.
SUA oferă suport tehnic şi, potrivit Ambasadei SUA în Ucraina, „colaborează cu ţările partenere pentru a contracara ameninţarea cu focare (intenţionale, accidentale sau naturale) ale celor mai periculoase boli infecţioase din lume”.
Nu există dovezi că americanii lucrează pentru a produce arme biologice