- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Organizaţia Meteorologică Mondială: Valul de frig din Europa este "notabil", dar nu "excepţional"
Valul de frig care afectează Europa provocând moartea a aproximativ 360 de persoane este "notabil" prin durata sa şi prin faptul că a ajuns târziu în Europa, dar nu este un fenomen "excepţional", conform Organizaţiei Meteorologice Mondiale.
Organizaţia Meteorologică Mondială: Valul de frig din Europa este "notabil", dar nu "excepţional" (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)
Valul de frig este provocat de un sistem de "blocadă" a perturbaţiilor meteorologice care produc constant o masă de aer rece în provincia Siberia şi care împiedică o încălzire a Europei de către temperaturile mai ridicate ale curenţilor şi vânturilor maritime din Oceanul Atlantic, a declarat Omar Baddur, membru OMM.
"Valul de frig ar trebui să se mai atenueze săptămâna viitoare", a menţionat Baddur.
Acest blocaj al perturbărilor meteorologice este foarte îndelungat dar nu este un fenomen neobişnuit în timpul iernilor din emisfera nordică, conform OMM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Au fost semnalate mai ales în Europa estică temperaturi de până la minus 37 de grade Celsius (Ucraina, Polonia, nordul Rusiei), iar în nordul Germaniei au fost înregistrate temperaturi care au atins minus 20 de grade Celsius.
"Cu toate acestea, temperaturile înregistrate nu au atins noi recorduri. Durata îndelungată a frigului precum şi sosirea acestuia târzie sunt lucruri notabile dar nu sunt excepţionale", conform OMM, adăugând că aceste temperaturi pot fi influenţate în egală măsură de o "oscilare arctică" negativă, o diferenţă de presiune dintre zonele polare şi regiunile aflate spre latitudinile mijlocii (unde se găsesc majoritatea popoarelor europene).
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO