În această declaraţie, UE afirmă că are "temeri serioase" cu privire la situaţia din această ţară, iar ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, a declarat că Republica Moldova "constituie o provocare" pentru blocul european.
Schwarzenberg, care a prezidat reuniunea, a declarat că UE este hotărâtă să continue iniţiativa Partneriatului Estic, menit să consolideze relaţiile dintre blocul european şi şase ţări din estul Europei.
"Considerăm că transmiterea unui mesaj celor şase state partenere – Ucraina, Belarus, R. Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan – este foarte importantă, în lumina noilor evoluţii în regiune, şi că trebuie să ne apropiem mai mult de statele vecine pentru a promova o bună guvernare, statul de drept şi transparenţa", a precizat Schwarzenberg.
"Tensiunile actuale din ţară constituie o provocare pentru Uniunea Europeană. Misiunea noastră este să găsim o cale potrivită pentru consolidarea politicii noastre de a aduce Republica Moldova mai aproape de standardul nostru", a precizat el.
"Ne aşteptăm ca Republica Moldova să se comporte într-un mod european, nu numai doar faţă de Uniunea Europeană şi membrii săi, ci şi pe plan intern, desigur", a adăugat oficialul.