- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Orientarea europeană, mai avantajoasă pentru R. Moldova - presă
R. Moldova ar avea mai multe şanse să-şi păstreze integritatea statală dacă ar opta pentru o orientare europeană decât pentru una rusească, Moscova dovedindu-se incapabilă să îi garanteze rezolvarea crizei transnistrene, comentează cotidianul rus Kommersant, citat de RIA Novosti în pagina online.
Orientarea europeană, mai avantajoasă pentru R. Moldova - presă
În comparaţie cu alte ţări membre ale Parteneriatului Estic al Uniunii Europene, Republica Moldova constituie un veritabil model de democraţie şi de liberalism, iar "opţiunea europeană" îi oferă acesteia mai multe şanse de a-şi păstra integritatea statală decât rolul de intermediar al Moscovei, susţine cotidianul rus.
Potrivit cotidianului rus Kommersant, victoria Partidului Comuniştilor în alegerile parlamentare din Republica Moldova a fost certificată de observatorii internaţionali, popularitatea "ideilor de stânga" într-o ţară săracă nefiind cu nimic surprinzătoare. Puterea nu a recurs la o folosire excesivă a forţei, nici chiar pentru a reprima cazurile de vandalism, iar acesta va fi, fără îndoială, avantajul preşedintelui Voronin în faţa europenilor, adaugă cotidianul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
Totodată, Chişinăul îşi dă seama că numai Bruxelles-ul are pârghiile politice şi financiare pentru a pune presiune asupra Bucureştiului şi ar putea în consecinţă să-i ceară să acţioneze cu reţinere, comentează cotidianul. Ritmul lent care marchează reacţia Uniunii Europene faţă de evenimentele critice de la graniţele sale nu sugerează însă în ce măsură ar recurge Bruxelles-ul la aceste pârghii.
Astfel, "opţiunea europeană" se traduce pentru Chişinău printr-o modalitate de a îndeplini obiective pragmatice şi concrete. Cu cât mai intensă va fi cooperarea cu Bruxelles-ul, cu atât şansele de a asigura inviolabilitatea frontierelor vestice ale ţării vor fi mai mari (spre deosebire de contactele cu Moscova, incapabilă de a garanta soluţionarea problemei transnistrene).
Planurile pe termen lung crează, în teorie, o perspectivă de aderare directă la zona economică şi juridică a Europei, cu alte cuvinte, fără ajutorul României. Acest lucru ar permite păstrarea tuturor privilegiilor elitei conducătoare a Republicii Moldova.
Potrivit cotidianului rus, pe cât de fragile par integritatea şi identitatea naţională a statului moldovean, acesta se apropie de aniversarea a 20 de ani de la independenţă. Republica Moldova are propria sa ierarhie şi o birocraţie care nu are nici o intenţie să se supună Bucureştiului.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO