"Partea americană este dispusă să ne propună o serie de măsuri care vizează consolidarea încrederii noastre, pentru a fi siguri că acest sistem nu este îndreptat împotriva noastră", a precizat Lavrov, într-un interviu publicat pe site-ul cotidianului rusesc Izvestia.
"Sensul (propunerilor americane) este următorul: vom avea posibilitatea să monitorizăm, cu ajutorul unor mijloace umane (inspectori) şi tehnice, funcţionarea staţiei-radar" din Cehia şi să ştim "în ce stare se află cu adevărat baza de interceptoare de rachetă" din Polonia, a explicat el.
"Washingtonul a decis (să desfăşoare) scutul antirachetă, iar poziţia noastră în această privinţă este cunoscută: această iniţiativă va duce la afectarea ulterioară a stabilităţii strategice în lume", a precizat ministrul rus de Externe.
Potrivit lui, "nu este vorba numai de (…) o staţie-radar şi de zece interceptoare, ci de un sistem care se dezvoltă în mod activ şi care va acoperi nu numai estul Europei, ci şi sudul Asiei, Japonia şi Marea Britanie".
"În această etapă, am reuşit să le transmitem americanilor să temerile noastre nu erau nefondate", a subliniat Lavrov, comentând întrevederile sale, marţi, la Moscova, cu secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, şi cu cel al Apărării, Robert Gates.
"Bineînţeles, ei continuă să dea asigurări că nu vor utiliza aceste baze din Polonia şi Cehia împotriva noastră, însă sunt obligaţi să accepte şi argumentul nostru: în cazuri ca acesta, nu intenţiile sunt cele care contează, ci potenţialul", a adăugat el.
Rusia se opune proiectului de desfăşurare a scutului american antirachetă în Europa. Washingtonul afirmă la rândul lor că acest scut vizează să contracareze un eventual atac din partea unor state precum Iranul şi că nu este îndreptat împotriva Moscovei.