Osama ben Laden, izolat şi constrâns să se preocupe de propria supravieţuire - CIA

Osama ben Laden este foarte izolat şi este constrâns să "consacre multă energie propriei supravieţuiri", a anunţat joi directorul CIA, Michael Hayden, sugerând că liderul al-Qaida este în continuare în viaţă.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului Osama ben Laden, izolat şi constrâns să se preocupe de propria supravieţuire - CIA

Osama ben Laden, izolat şi constrâns să se preocupe de propria supravieţuire - CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"El consacră enorm de multă energie propriei supravieţuiri, multă energie propriei securităţi. De fapt, pare a fi izolat de operaţiunile zilnice ale organizaţiei pe care o conduce cu numele", a declarat Hayden, făcând aluzie la reţeaua teroristă al-Qaida.

"Pot să vă dau asigurări, chiar dacă au existat speculaţii contrare în presă, că urmărirea lui ben Laden se află într-adevăr pe lista priorităţilor CIA", a adăugat el, în cadrul unui discurs susţinut laWashington despre ameninţarea reprezentată de al-Qaida.

El a lăsat să se înţeleagă că ben Laden se ascunde la frontiera afgano-pakistaneză, unde s-a regrupat reţeaua teroristă al-Qaida.

Hayden a descris drept o "mare provocare supravegherea fiecărui kilometru pătrat din această regiune periculoasă şi neospitalieră" şi a declarat că unul dintre "motivele supravieţuirii sale este că a acţionat pentru a evita orice depistare" a sa.

Moartea sau capturarea lui Osama ben Laden "ar avea un impact important asupra încrederii adepţilor săi, în interiorul al-Qaida, dar şi în rândul extremiştilor neafiliaţi din întreaga lume", a adăugat şeful CIA.

Urmărit, dar în continuare de negăsit, Osama ben Laden, pentru care există o răscumpărare de 50 de milioane de dolari oferită de Statele Unite, a revendicat responsabilitatea atentatelor de la 11 septembrie 2001, care s-au soldat cu aproximativ 3.000 de morţi şi care au condus la invadarea Afganistanului.

Potrivit lui Hayden, reţeaua al-Qaida a "suferit înfrângeri grave, dar rămâne determinată, un inamic care se adaptează aşa cum nu făcut nimeni în confruntările pe care le-a avut naţiunea" americană.

El a afirmat că principalele ameninţări teroriste la adresa Statelor Unite ar putea fi proveni toate din zonele tribale din Pakistan, unde al-Qaida s-a refugiat.

"Lăsaţi-mă să fiu clar: în prezent, virtual, fiecare ameninţare teroristă majoră despre care agenţia mea are informaţii provine din zonele tribale. Indiferent dacă este vorba despre comandament, antrenament, conducere, bani sau capacităţi, există o conexiune cu FATA (zonele tribale pakistaneze)", a declarat el.

El a afirmat, de asemenea, că al-Qaida este în recul în Arabia Saudită, în Indonezia, Filipine şi în Irak, dar că reţeaua s-a consolidat în zonele tribale din Pakistan, şi şi-a dezvoltat activităţile în Africa de Nord, Somalia şi Yemen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici