- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OSCE este preocupată de consecinţele legii franceze care pedepseşte negarea genocidului
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a criticat legea adoptată joi de Parlamentul francez care pedepseşte negarea genocidului armenilor, apreciind că poate criminaliza dezbaterile istorice şi submina libertatea de exprimare.
OSCE este preocupată de consecinţele legii franceze care pedepseşte negarea genocidului (Imagine: Mediafax foto/AFP)
"Recunosc intenţiile umanitare ale membrilor Adunării Naţionale, care au redactat şi susţinut acest proiect" de lege, a declarat reprezentanta OSCE pentru libertatea presei Dunja Mijatovic într-un comunicat.
"Cred însă că adoptarea finală a acestor amendamente va genera îngrijorări serioase privind standardele internaţionale ale libertăţii de exprimare", a adăugat ea, exprimându-şi dorinţa ca Senatul să respingă textul.
Ea se teme în principal de "o criminalizare a dezbaterilor istorice publice", care nu favorizează "o mai bună înţelegere între popoare şi comunităţile" membre ale OSCE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Mijatovic se teme de asemenea că alte ţări vor imita Franţa şi vor criminaliza anumite luări de poziţie istorice, cu încălcarea angajamentelor lor în cadrul OSCE, care vizează să încurajeze discuţia liberă pe teme de interes public.
Deputaţii francezi au aprobat, joi, proiectul de lege privind negarea actelor de genocid, inclusiv a genocidului armean din 1915, în pofida ameninţărilor Turciei şi a prezenţei a mii de manifestanţi în faţa Adunării Naţionale. Textul a fost aprobat prin vot deschis cu o largă majoritate a deputaţilor prezenţi în sală.
Proiectul de lege prevede un an de închisoare şi condamnarea la o amendă de 45.000 de euro pentru orice acţiune de negare publică a genocidului recunoscut de lege. Franţa recunoaşte două acte de genocid, cel împotriva evreilor şi cel împotriva armenilor.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO