OSCE este preocupată de consecinţele legii franceze care pedepseşte negarea genocidului
„Recunosc intenţiile umanitare ale membrilor Adunării Naţionale, care au redactat şi susţinut acest proiect” de lege, a declarat reprezentanta OSCE pentru libertatea presei Dunja Mijatovic într-un comunicat.
„Cred însă că adoptarea finală a acestor amendamente va genera îngrijorări serioase privind standardele internaţionale ale libertăţii de exprimare”, a adăugat ea, exprimându-şi dorinţa ca Senatul să respingă textul.
Ea se teme în principal de „o criminalizare a dezbaterilor istorice publice”, care nu favorizează „o mai bună înţelegere între popoare şi comunităţile” membre ale OSCE.
Mijatovic se teme de asemenea că alte ţări vor imita Franţa şi vor criminaliza anumite luări de poziţie istorice, cu încălcarea angajamentelor lor în cadrul OSCE, care vizează să încurajeze discuţia liberă pe teme de interes public.
Deputaţii francezi au aprobat, joi, proiectul de lege privind negarea actelor de genocid, inclusiv a genocidului armean din 1915, în pofida ameninţărilor Turciei şi a prezenţei a mii de manifestanţi în faţa Adunării Naţionale. Textul a fost aprobat prin vot deschis cu o largă majoritate a deputaţilor prezenţi în sală.
Proiectul de lege prevede un an de închisoare şi condamnarea la o amendă de 45.000 de euro pentru orice acţiune de negare publică a genocidului recunoscut de lege. Franţa recunoaşte două acte de genocid, cel împotriva evreilor şi cel împotriva armenilor.