OSCE speră că o nouă rundă de negocieri privind conflictul transnistrean va avea loc în mai

O nouă rundă de negocieri pentru rezolvarea conflictului între Republica Moldova şi regiunea separatistă prorusă Transnistria, situată la frontiera cu Ucraina, ar trebui să aibă loc în mai, a declarat OSCE pentru AFP.

Urmărește
585 afișări
Imaginea articolului OSCE speră că o nouă rundă de negocieri privind conflictul transnistrean va avea loc în mai

OSCE speră că o nouă rundă de negocieri privind conflictul transnistrean va avea loc în mai

"Sperăm într-adevăr să avem viitoarea sesiune de negocieri în mai", a declarat Jennifer Brush, şefa misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova.

OSCE desfăşoară aceste negocieri care au loc în formatul 5+2, reunind Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE, cu Statele Unite şi Uniunea Europeană ca observatori.

Întrerupte timp de şase ani, aceste negocieri s-au reluat în 2011, dar o nouă rundă de negocieri prevăzută în aprilie nu a avut loc.

Potrivit lui Brush, această amânare a fost cauzată de o problemă tehnică legată de o lege moldovenească care ar fi afectat industria Transnistriei.

"Această lege a fost retrasă, prin urmare nu mai există niciun motiv ca noua rundă de negocieri să nu aibă loc", a apreciat şefa misiunii OSCE.

Ea a recunoscut că tensiunile din Ucraina vecină sunt un factor de incertitudine.

"Dar noi apreciem că cele două părţi, precum şi mediatorii şi observatorii - ruşii, ucrainenii, OSCE, SUA şi UE - vor continuarea discuţiilor, prin urmare nu cred să mai fie vreun obstacol", a afirmat Brush.

De la destrămarea fostei URSS la începutul anilor 1990, Republica Moldova şi Transnistria se află în conflict. Un război scurt a avut loc între 1991 şi 1992 şi s-a soldat cu sute de morţi. Separatiştii din Transnistria au beneficiat atunci de susţinerea Rusiei, care îşi menţine încă militarii pe acest teritoriu, împotriva voinţei Chişinăului.

Transnistria nu este recunoscută internaţional.

Republica Moldova speră să semneze în lunile următoare un acord de asociere cu UE.

Preşedintele său, Nicolae Timofti, s-a declarat îngrijirat, la sfârşitul lui martie, în legătură cu o eventuală repetare a scenariului din Crimeea în ţara sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici