- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ostatic FARC, eliberat după mai mult de 12 ani de detenţie - VIDEO
Sergentul Pablo Emilio Moncayo, în vârstă de 32 de ani, unul dintre ostaticii deţinuţi cea mai lungă perioadă de timp de mişcarea de gherilă columbiană FARC, a fost eliberat marţi, mulţumind lui "Dumnezeu" şi "tatălui său", care a luptat 12 ani să nu fie uitat.
Sergentul Pablo Emilio Moncayo (D), alături de tată său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Militarul a coborât, zâmbind reţinut, din elicopterul cu care a fost adus la familia sa, la Florencia (580 de kilometri sud de Bogota), căzând în braţele tatălui său, Gustavo Moncayo, pe care l-a văzut pentru ultima dată pe când avea vârsta de 19 ani.
Gustavo Moncayo, aproape la fel de cunoscut ca fiul său, după ce a parcurs mii de kilometri pe jos într-o acţiune care a avut ca scop să atragă atenţia asupra cauzei acestuia, i-a prezentat ulterior o fetiţă brunetă, cu un buchet de margarete în mână, sora tânărului, Valentina, în vârstă de cinci ani, pe care acesta nu o văzuse niciodată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
În faţa camerelor de vederi, Pablo Emilio Moncayo, purtând o uniformă militară, i-a mulţumit lui Dumnezeu şi tatălui său "pentru munca neobosită şi titanică" în favoarea eliberării sale, dar şi preşedinţilor socialişti ecuadorian, Rafael Correa, şi venezuelean, Hugo Chavez, pentru medierea lor, fără să îl numească vreodată pe şeful statului columbian, Alvaro Uribe.
El a spus că şi-a regăsit familia "schimbată radical". "Dar au rămas fiinţele tandre, care m-au susţinut mereu", a adăugat el, avându-l alături pe tatăl său.
Tânărul a îndepărtat lanţurile pe care tatăl său le-a purtat, în mod simbolic, mult timp la mâini, pentru a aminti despre răpirea fiului său, în timp ce apropiaţi ai familiei scandau "Libertad, libertad".
"Nici nu ştiţi cât de surprinzător este să redescoperi civilizaţia", a afirmat el, adăugând că "admiră profund progresele tehnologice" pe care le-a putut observa.
"Am revenit cu o valiză plină de speranţă", a declarat senatoarea Piedad Cordoba (Partidul Liberal, de opoziţie), membră a misiunii umanitare plecată către ora locală 11.15 (16.15, ora României) pentru a-l lua pe ostatic, la bordul unui elicopter pus la dispoziţie de Forţele aeriene ale Braziliei.
Orele de aşteptare dinaintea eliberării, ca şi în alte cazuri, au părut interminabile şi au fost confuze.
Potrivit senatoarei Piedad Cordoba, elicopterul s-a deplasat la locul convenit cu mişcarea de gherilă, dar ulterior a fost nevoit să se deplaseze către un alt loc, în apropiere de oraşul San Jose del Guaviare (la 400 de kilometri sud-vest de Bogota). "Ne-a fost teamă că ne puteam întoarce cu mâinile goale", a declarat ea.
Misiunea umanitară, care trebuia ca iniţial să plece dimineaţa, la prima oră, a fost întârziată cu peste două ore din cauza unor condiţii meteorologice nefavorabile.
"Bun venit sergentului Moncayo. Suntem fericiţi pentru familia lui. Columbia primeşte cu braţele deschise captivii şi îi respinge cu cea mai mare fermitate pe autorii răpirilor", a declarat preşedintele columbian, Alvaro Uribe.
Într-un comunicat postat pe Internet de agenţia Anncol, adesea utilizată de mişcarea de gherilă pentru transmiterea unor mesaje, FARC a subliniat că această eliberare fără condiţii, ultima, încearcă să deschidă drumul către "un schimb imediat de prizonieri de război".
Aceşti "ostatici politici", 21 de militari şi poliţişti, între care trei au petrecut timp de peste 12 ani ca ostatici FARC, vor fi eliberabili doar la schimb cu câteva sute de combatanţi, deţinuţi în Columbia şi Statele Unite, o propunere refuzată de autorităţi.
Potrivit datelor oficiale, în Columbia mai există doar 77 de ostatici, între care şi militarii şi poliţiştii deţinuţi de FARC. În 2007, potrivit datelor oficiale, existau 2.700 de ostatici. Organismul care a înregistrat ostaticii, Fondelibertad, afirmă că 744 de persoane, care au fost date dispărute, nu pot fi considerate ostatice, un număr contestat de mai multe organizaţii neguvernamentale.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO