Fillon a vorbit, în faţa a aproximativ 200 de persoane, în special studenţi care beneficiază de Programul de studii Erasmus, despre provocările cu care se confruntă Europa.
Între acestea, figurează „lupta contra revenirii (curentelor) naţionaliste şi populismului”, care „poate atinge construcţia europeană drept în inimă, dacă această revenire conduce la refuzul de a munci în comun şi exclude noţiunea de solidaritate”, a declarat Fillon.
„Ascensiunea forţelor care amestecă naţionalismul şi populismul, la care asistăm aproape peste tot în Europa, reprezintă un risc mortal”, a avertizat Fillon.
Şeful Guvernului de dreapta al lui Nicolas Sarkozy a subliniat că această tendinţă riscă să conducă la „uitarea a ceea ce a divizat şi pierdut continentul nostru în trecut, şi anume dispreţul faţă de alte naţiuni, credinţa iraţională în superioritatea naturală a unora asupra altora, refuzul de a fi mai puternic uniţi”.
„Vioiciunea revendicărilor naţionale trebuie să fie compatibilă cu valorile noastre comune, cu drepturile noastre fundamentale, cu tradiţia noastră de toleranţă”, a continuat el.
În opinia lui Francois Fillon, Uniunea Europeană (UE) este „liantul care uneşte naţiunile Europei”, iar acest liant „nu trebuie să fie fragilizat, (…) transformat în ţap ispăşitor al tuturor relelelor”.
„Naţiunile europene nu sunt niciodată atât de mari ca atunci când îşi unifică eforturile (…). A uita acest lucru înseamnă a promite naţiunilor europene marginalizarea şi declinul”, a avertizat el.
Mai multe ţări europene s-au confruntat, recent, cu o ascensiune a extremei-drepte sau a dreptei populiste, care au înregistrat succese electorale în Olanda, ţările nordice sau Austria.
În Franţa, sondajele anunţă o creştere a extremei-drepte în preferinţele opiniei publice, unele prezentând-o ca intrând în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2012 pe Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional (FN).