Turcia a anunţat luni, 30 noiembrie, revenirea în port a uneia dintre navele sale de explorare, a cărei desfăşurare într-o zonă potenţial bogată în hidrocarburi din estul Mediteranei a amplificat tensiunile cu Grecia şi Europa.
„Nava noastră Oruc Reis şi-a finalizat cercetările începute pe 10 august,” a anunţat Ministerul Turc al Energiei pe Twitter, notează
Le Figaro.
Nava, potrivit autorităţilor turceşti, a colectat date pe o zonă care se întinde pe „10.955 km2 în Marea Mediterană,” înainte de a se întoarce în portul Antalya, în sudul Turciei. Acest anunţ vine înaintea Consiliului European programat pentru 10 şi 11 decembrie, care va aborda problema punerii în aplicare a unor noi sancţiuni împotriva Turciei din cauza activităţilor sale controversate de explorare în Mediterana.
Descoperirea din ultimii ani a câmpurilor mari de gaz din estul Mediteranei a stârnit dispute teritoriale între Turcia, Grecia şi Cipru, după ce Ankara a condus misiuni de explorare în apele revendicate de Atena şi Nicosia. Tensiunile dintre Turcia şi Grecia s-au intensificat odată cu explorarea insulei greceşti Kastellorizo, din august, cu nava Oruc Reis.