Pace la Bucureşti. Aurescu îndeamnă la încredere şi respect reciproc România-Ungaria. Peter Szijjarto consideră că e mai bine să existe „relaţii bune, decât rele”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a cerut omologului său ungar, Peter Szijjarto, ca oficialii din Ungaria, aflaţi pe teritoriul României, să nu facă, în contextul zilei de 4 iunie, declaraţii controversate despre Tratatul de la Trianon.

Urmărește
843 afișări
Imaginea articolului Pace la Bucureşti. Aurescu îndeamnă la încredere şi respect reciproc România-Ungaria. Peter Szijjarto consideră că e mai bine să existe „relaţii bune, decât rele”

Aurescu cere oficialilor din Ungaria să nu facă declaraţii contrare parteneriatului strategic

”Avem şi manifestăm responsabilitate pentru această relaţie între România şi Ungaria. România este interesata sa ieşim din logica provocărilor şi a confruntarii şi propunem crearea premiselor conturării unei relaţii româno-ungare constructive, civilizate, moderne, europene. Este nevoie să readucem în relaţia bilaterală climatul de încredere şi de respect reciproc. Ne dorim o abordare pozitivă a relaţiei cu Ungaria”, a declarat Bogdan Aurescu, în timpul unei conferinţe de presă comună cu omologul său ungar, Peter Szijjarto.

El a mai spus că i-a cerut lui Szijjarto, oficialii din Ungaria aflaţi în perioada imediat următoare pe teritoriul României să nu facă declaraţii publice contrare spritului parteneriatului dintre cele două ţări, manifestând respect faţă de ordinea constituţională.

”Orice astfel de declaraţii în contextul acestei perioade care marchează pe 4 iunie aniversarea sau comemorarea Tratatului de la Trianon va duce la deteriorarea relaţiei bilaterale şi noi nu ne dorim acest lucru. Am discutat şi despre semnificaţia acestui moment, de pe 4 iunie. Pentru România Tratatul de la Trianon nu înseamnă decât consfinţirea juridică la nivelul relaţiilor internaţionale a actului de importanţă al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, a adăugat Aurescu.

La rândul său, Peter Szijjarto a spus că, pentru Ungaria Trianon înseamnă ”mare supărare”.

”Noi respectăm momentele istorice, dar ne-am pierdut teritorii. Dar aceste discuţii nu trebuie să influenţeze relaţiile noastre bilaterale. (…) Ne respectăm partenerii, dar ca o naţiune de peste 1000 de ani, aşteptăm şi noi acest respect. Trebuie să ne gândim că e mai bine sa fim in relatii bune decat rele”, a spus ministrul ungar de Externe.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, şi de Ungaria, de altă parte. Tratatul a intrat în vigoare la 26 iunie 1921.

Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România şi Cehoslovacia.

Documentul consfinţea includerea teritoriului Croaţiei-Slavoniei (partea de nord a Republicii Croaţia) şi Voivodinei (inclusiv treimea de vest a Banatului) în cadrul Regatului Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, a Slovaciei şi Ruteniei (azi: Republica Slovacia şi, respectiv, Regiunea Transcarpatia din Ucraina) în cadrul Cehoslovaciei, a Transilvaniei şi părţii răsăritene a Banatului în cadrul României şi a Burgenlandului în cadrul Republicii Austriei.

Bogdan Aurescu şi Szijjarto Peter s-au întâlnit astăzi la Bucureşti. "În relaţia cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc", a spus oficialul maghiar. Tensiunile Bucureşti-Budapesta s-au amplificat ca urmare a discuţiilor pe seama autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
aurescu,
ungaria,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici