Pacepa: Prostituatele erau folosite ca spioni în ţările comuniste
Ion Mihai Pacepa afirmă, într-un interviu publicat de Sunday Times în ediţia online, că toate ţările foste comuniste au folosit ca spioni prostituate, dar Departamentul de Informaţii Externe (DIE) pe care îl conducea "excela în acest domeniu".
Pacepa: Prostituatele erau folosite ca spioni în ţările comuniste (Imagine: Wikipedia)
Pregătirea femeilor şi bărbaţilor care îşi asumau acest rol - şi care erau supuşi în unele cazuri şi unor intervenţii chirurgicale - dura între trei şi opt ani şi se desfăşura în 150 de case conspirative, unde agenţii erau supravegheaţi permanent şi învăţau limba ţării unde urma să se desfăşoare misiunea, dar şi cum să joace tenis sau bridge şi cum să se infiltreze în diverse obiective ştiinţifice sau industriale occidentale.
"Nu erau agenţi obişnuiţi. Erau, în cea mai mare parte, «ilegali», recrutaţi pentru anumite abilităţi şi calităţi, cele mai importante fiind legate de organele sexuale", afirmă Pacepa.
"Ilegalii" au fost iniţial invenţia lui Stalin, care a cerut în anii '20 serviciilor de contraspionaj să pregătească un nou tip de spion, care să poată obţine informaţii din ţări potenţial ostile, fără a-şi compromite propria ţară în cazul în care sunt descoperiţi. Cel mai cunoscut astfel de spion a fost Richard Sorge, descris de presă şi literatură drept "James Bond al lui Stalin" sau "cel mai formidabil spion din istorie".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Pacepa a afirmat, în interviul publicat de Sunday Times, că deşi DIE acorda prioritate recrutării de "ilegali", singura operaţiune de seducţie utilizată pe plan extern a fost realizată cu ajutorul unei agente Stasi folosite şi de DIE, însă a eşuat. În mai 1958, în timpul unei întâlniri în Berlinul de Est, directorul serviciului de spionaj extern al Stasi, Markus Wolf, l-a informat că un un "ilegal" al DIE, pregătit la Moscova, dispăruse din Berlin împreună cu prietena sa est-germană. Gheorghe Mandache a fost descoperit abia după un an, sub o nouă identitate, în oraşul vest-german Duesseldorf.
Serviciul de spionaj extern al KGB, PGU, a decis ca Mandache să fie ucis, pentru a descuraja acţiuni similare în viitor, iar metoda aleasă a fost trimiterea unei agente "ilegale" pentru a-l seduce. Pacepa a întâlnit-o în 1959 în Germania pe agenta Gerda, care i-a declarat că "singura ei iubire este meseria ei".
Sunday Times îl prezintă pe Pacepa drept spionul cu cel mai înalt rang care a plecat în Occident, fuga sa fiind la fel importantă pentru Statele Unite şi CIA ca şi cea a lui Oleg Gordievski pentru Marea Britanie. Prin plecarea sa în 1977 şi publicarea cărţii autobiografice Orizonturi Roşii, el a contribuit la declanşarea revoluţiei care a distrus unul dintre cele mai crude, mai corupte dictaturi din timpurile moderne.
Sunday Times adaugă că identitatea folosită de Pacepa a împiedicat localizarea lui, deşi a fost condamnat la moartea în România, iar pentru prinderea sa au fost anunţate recompense de 4 milioane de dolari - 2 milioane de dolari din partea statului român, 1 milion de dolari din partea lui Yasser Arafat şi 1 milion de dolari din partea liderului libian Muammar Kadhafi, care l-a trimis şi pe Carlos Şacalul pentru a-l localiza pe Pacepa.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO