- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pactul Ribbentrop-Molotov avea o alternativă - politolog rus
Nepotul ministrului sovietic al Afacerilor Externe din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Viaceslav Molotov, a afirmat, într-un interviu publicat de RIA Novosti, că a existat o alternativă la Pactul Ribbentrop-Molotov, dar aceasta nu s-a putut materializa.
Pactul Ribbentrop-Molotov avea o alternativă - politolog rus (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
"Teoretic, a existat o alternativă la Pact. Această alternativă a fost propusă de liderii sovietici în aprilie 1939: era vorba despre crearea unui sistem de securitate europeană, pe baza unor acorduri între Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Franţa, care prevedea garanţii de securitate pentru Polonia şi România", a spus politologul rus Viaceslav Nikonov, nepotul lui Molotov.
"În principiu, crearea unui astfel de sistem de securitate ar fi putut diminua riscurile declanşării de către Germania a războiului împotriva Poloniei. Din nefericire, această alternativă nu a fost exploatată", a subliniat nepotul fostului oficial rus.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
-
Surpriză în războiul din Ucraina. Forţele de Apărare ale Ucrainei atacă trupele ruseşti din mai multe direcţii în regiunea Kursk
"Mai întâi, pentru că Franţa şi Marea Britanie nu erau dispuse să-şi asume angajamente serioase. Pe de altă parte, Polonia şi România nu doreau garanţii de securitate din partea Uniunii Sovietice", a explicat el.
"De aceea opţiunile erau foarte reduse. De ce alternativă putea fi vorba, în contextul eşecului negocierilor cu Franţa şi Marea Britanie? Drept vorbind, nu exista o altă opţiune", a subliniat Nikonov.
Acesta a adăugat că, în pofida semnării tratatului, atacul Germaniei împotriva fostei Uniuni Sovietice la 22 iunie 1941 "nu a constituit o mare surpriză", pentru că liderii aveau "certitudinea absolută că războiul va avea loc".
Potrivit lui Nikonov, Molotov era de părere că Pactul a permis Uniunii Sovietice să se pregătească de război şi, în final, să obţină victoria. El nu a regretat niciodată că l-a semnat, a mărturisit nepotul acestuia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO