- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pactul Ribbentrop-Molotov avea o alternativă - politolog rus
Nepotul ministrului sovietic al Afacerilor Externe din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Viaceslav Molotov, a afirmat, într-un interviu publicat de RIA Novosti, că a existat o alternativă la Pactul Ribbentrop-Molotov, dar aceasta nu s-a putut materializa.
Pactul Ribbentrop-Molotov avea o alternativă - politolog rus (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
"Teoretic, a existat o alternativă la Pact. Această alternativă a fost propusă de liderii sovietici în aprilie 1939: era vorba despre crearea unui sistem de securitate europeană, pe baza unor acorduri între Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Franţa, care prevedea garanţii de securitate pentru Polonia şi România", a spus politologul rus Viaceslav Nikonov, nepotul lui Molotov.
"În principiu, crearea unui astfel de sistem de securitate ar fi putut diminua riscurile declanşării de către Germania a războiului împotriva Poloniei. Din nefericire, această alternativă nu a fost exploatată", a subliniat nepotul fostului oficial rus.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
-
Alegerile prezidenţiale din SUA 2024: Măsuri de securitate, luate în ziua votului în mai multe state americane
-
Viktor Orbán ia în batjocură ideea că România este mai bună decât Ungaria: „Cine crede asta, să se mute acolo”
"Mai întâi, pentru că Franţa şi Marea Britanie nu erau dispuse să-şi asume angajamente serioase. Pe de altă parte, Polonia şi România nu doreau garanţii de securitate din partea Uniunii Sovietice", a explicat el.
"De aceea opţiunile erau foarte reduse. De ce alternativă putea fi vorba, în contextul eşecului negocierilor cu Franţa şi Marea Britanie? Drept vorbind, nu exista o altă opţiune", a subliniat Nikonov.
Acesta a adăugat că, în pofida semnării tratatului, atacul Germaniei împotriva fostei Uniuni Sovietice la 22 iunie 1941 "nu a constituit o mare surpriză", pentru că liderii aveau "certitudinea absolută că războiul va avea loc".
Potrivit lui Nikonov, Molotov era de părere că Pactul a permis Uniunii Sovietice să se pregătească de război şi, în final, să obţină victoria. El nu a regretat niciodată că l-a semnat, a mărturisit nepotul acestuia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO