Paisprezece state americane atacă în instanţă legea reformei sistemului de asigurări medicale

Paisprezece state americane au intentat acţiuni în justiţie, marţi, împotriva legii reformei sistemului de asigurări medicale, la câteva minute după promulgarea sa de preşedintele american Barack Obama, apreciind că legea este anticonstituţională.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Paisprezece state americane atacă în instanţă legea reformei sistemului de asigurări medicale

Paisprezece state americane atacă în instanţă legea reformei sistemului de asigurări medicale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această acţiune în justiţie vizează să avertizeze Guvernul federal că Florida nu va permite ignorarea sau dispreţuirea dreptului constituţional al cetăţenilor săi, nici suveranitatea statului nostru", a subliniat secretarul Justiţiei al acestui stat din sud-estul ţării, Bill McCollum.

McCollum, un republican care candidează în noiembrie pentru postul de guvernator de Florida, contestă în special o dispoziţie a legii adoptate duminică în Congres, care îi obligă pe americani să încheie o asigurare de sănătate, pentru a nu plăti o penalitate anuală.

Lui i s-au alăturat colegi din alte 12 state: South Carolina, Nebraska, Texas, Utah, Pennsylvania, Washington, North Dakota, South Dakota, Colorado, Alabama, Michigan şi Louisiana. Virginia a intentat propria sa acţiune împotriva legii.

"Niciodată în istoria noastră, cetăţenii nu au fost forţaţi de administraţia federală să cumpere un bun sau un serviciu", a observat secretarul Justiţiei din Virginia, Ken Cuccinelli.

În faţa acestei provocări, Casa Albă crede că statul federal va avea câştig de cauză în justiţie. Potrivit purtătorului său de cuvânt, Robert Gibbs, faptul că legi importante sunt combătute în justiţie este un lucru frecvent. Reforma sistemului de asigurări medicale beneficiază "de precedente anterioare care arată că este conformă cu Constituţia", a declarat el, luni.

Potrivit profesorului de drept Jonathan Siegel, de la Universitatea George Washington, este probabil ca plângerea celor 14 state să ajungă la Curtea Supremă, pentru că, în opinia sa, nici un răspuns clar nu tranşează problema capacităţii statului federal de a obliga sau nu persoane particulare să cumpere un anumit bun sau serviciu.

"Cred că legea este constituţională, dar nu sunt sigur de acest lucru în proporţie de 100 la sută", a declarat el.

Opozanţii republicani ai lui Obama au promis continuarea luptei împotriva reformei sistemului de asigurări de sănătate şi abrogarea ei, în cazul în care câştigă alegerile legislative din noiembrie în Camera Reprezentanţilor şi în Senat.

Guvernatorul statului Idaho a semnat săptămâna trecută o lege pentru a contracara orice obligaţie creată de statul federal faţă de cetăţenii statului său de a subscrie la o asigurare medicală.

Potrivit Conferinţei naţionale a Parlamentelor statelor, alte 34 de state au adoptat sau au prevăzut adoptarea de dispoziţii similare.

Este puţin probabil ca aceste legi să se poată opune reformei, pentru că, în caz de conflict, legea federală este superioară legislaţiei statelor, aminteşte Siegel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici