Pakistan: Bilanţul atentatului comis vineri pe un teren de volei a ajuns la 101 morţi

Bilanţul atentatului sinucigaş comis pe un teren de volei, în timpul unui meci între două echipe locale, vineri, în nord-vestul Pakistanului, a ajuns duminică la 101 morţi, potrivit poliţiei.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Pakistan: Bilanţul atentatului comis vineri pe un teren de volei a ajuns la 101 morţi

Pakistan: Bilanţul atentatului comis vineri pe un teren de volei a ajuns la 101 morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Bilanţul este de 101 morţi, iar 69 de răniţi sunt încă la spital", a declarat şeful poliţiei districtului Bannu, Mohammad Ayoub Khan, prin telefon.

Este vorba despre al treilea cel mai sângeros atentat din Pakistan.

Un bilanţ precedent menţiona 99 de morţi.

"Un rănit a murit la Lakki Marwat şi o fată la spitalul din Bannu. Ambii au fost înhumaţi după-amiază", a adăugat Mohammad Ayoub Khan.

Nu a existat nici o revendicare a atacului dar, potrivit şefului poliţiei, atacatorul kamikaze venea din Waziristanul de Sud, unde armata pakistaneză se luptă din octombrie cu insurgenţii talibani.

"Am arestat 41 de suspecţi şi aceştia sunt pe cale de a fi interogaţi (...). Satul este adiacent zonei Bhitni din Waziristanul de Sud, de unde venea atacatorul", a precizat şeful poliţiei.

Autorul a detonat camioneta pe un teren de volei unde se desfăşura un meci la Shah Hasan Khan, în apropiere de zonele tribale frontaliere cu Afganistanul, unde armata se luptă cu talibanii, aliaţi ai al-Qaida, care comit numeroase atentate sinucigaşe drept represalii.

Supravieţuitorii căutau duminică pe sub dărâmăturile celor 20 de case care s-au prăbuşit în urma detonării celor 300 de kilograme de explozibil plasate într-un vehicul, potrivit poliţiei locale.

Numeroşi localnici din Shah Hasan Khan au denunţat imposibilitatea de a salva persoanele rănite grav în ziua atentatului.

"Nu exista nici un loc pentru a îngriji victimele în tot districtul", potrivit unui reprezentant local, care acuza serviciile medicale că şi-au neglijat obligaţiile.

Ministrul Sănătăţii din Provincia Frontierei de nord-vest (unde se află Bannu), Syed Zahir Ali Shah, a recunoscut că un singur medic al spitalului din cel mai apropiat oraş, Lakki Marwat, lucra în ziua respectivă şi că lipsa personalului specializat a "ridicat numărul victimelor".

"La câteva ore după explozie, tot nu exista nici un medic. Nu ştiu de ce nu erau acolo. Am deschis o anchetă", a adăugat acesta.

Numai două atacuri sinucigaşe au fost mai sângeroase în Pakistan: cel de la 18 octombrie 2007 din Karachi (sud), la revenirea fostului premier Benazir Bhutto (139 de morţi), şi cel dintr-o piaţă din Peshawar (nord-vest), la 28 octombrie, soldat cu 125 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici