Poliţia a anunţat că bomba, plasată într-o servietă în apropiere de una dintre porţile principale de intrare în tribunal, a explodat în jurul orei locale 10.15 (7.45, ora României), în timp ce aproximativ 100 de persoane aşteptau la coadă să intre în clădire.
„Unsprezece persoane au fost ucise, iar 66 rănite”, a declarat Rajan Bhagat, un purtător de cuvânt al poliţiei. Un bilanţ anterior anunţa zece morţi şi 62 de răniţi.
Poliţia a difuzat portretele-robot ale celor doi suspecţi, doi bărbaţi tineri, realizate pe baza audierii martorilor.
Anchetatorii studiau revendicarea din partea unei organizaţii care s-a prezentat ca Harkat-ul-Jihad al-Islami (HuJI), o grupare islamistă cu legături cu atacuri precedente comise pe teritoriul indian.
Mesajul, trimis prin email presei indiene, cere ca pedeapsa cu moartea pronunţată împotriva unui indian din Kashmir, Mohammed Afzal Guru, să fie „abrogată imediat sau (altfel) vom viza tribunale mai importante şi Curtea Supremă (de Justiţie) indiană”.
Mohammed Afzal Guru a fost condamnat în 2004 la pedeapsa capitală, pentru implicarea sa într-un atentat din 2001 împotriva Parlamentului indian.
„În acest stadiu ar fi foarte prematur să se comenteze asupra email-ului, dar da, acest mesaj trebuie să fie studiat serios, pentru că HuJI este o grupare teroristă de prim plan”, a declarat S. C. Sinha, directorul general al Agenţiei Federale de Investigaţii (NIA). India şi Pakistanul au fost teatrul principalelor operaţiuni ale HuJI.
Premierul Manmohan Singh a condamnat acest „act laş de natură teroristă” şi a îndemnat ţara şi toate partidele politice să fie unite în „lungul război” împotriva terorismului, într-o declaraţie din Bangladesh, unde efectuează o vizită oficială.
Ministrul de Interne a denunţat atacul drept o tentativă de „instaurare a fricii şi destabilizare a ţării”.
La 13 iulie, India a fost vizată de un triplu atentat la Bombay, care încă nu a fost elucidat, soldat cu 26 de morţi şi peste 100 de răniţi.
Acesta a fost cel mai sângeros atac împotriva capitalei economice a ţării de la cel comis în 2008 de militanţi islamişti, în care au fost omorâte 166 de persoane.
Un avocat al tribunalului lucra în biroul său la momentul exploziei bombei. „Eram în cabinetul meu, atunci când am auzit o explozie enormă. Geamurile au fost făcute ţăndări de suflul exploziei”, a declarat M.I. Chowdhary.
Este pentru a doua oară când Înalta Curte de Justiţie din New Delhi este ţinta unui atentat. În mai, o bombă de mică putere a explodat într-o parcare din apropierea cantinei tribunalului, fără să facă victime.
Ultimele atentate de la New Delhi au avut loc în septembrie 2008, când o serie de bombe au explodat în cartiere comerciale omorând 22 de persoane. Aceste atacuri au fost revendicate de o grupare islamistă locală, „Mujahedinii Indieni”.
India a dat asigurări că a consolidat măsurile de securitate de la sângeroasele atentate care au avut loc în 2008 la Bombay, dar unii experţi sceptici critică odată cu fiecare nou atac erori ale poliţiei şi serviciilor de informaţii în materie de luptă împotriva terorimului.