Pakistanul şi-a dublat arsenalul nuclear în ultimii ani, potrivit unor analişti - presă

Arsenalul nuclear al Pakistanului însumează, în prezent, peste 100 de arme desfăşurate, reprezentând o dublare a stocului său în ultimii ani, într-una dintre cele mai instabile regiuni din lume, potrivit estimărilor unor analişti nonguvernamentali, relatează Washington Post în ediţia electronică.

Urmărește
10 afișări

Pakistanezii au accelerat în mod semnificativ producţia de uraniu şi plutoniu pentru bombe şi au dezvoltat noi arme pentru utilizarea acestora. După o perioadă de păstrare a unui echilibru privind numărul armelor, experţii afirmă că Pakistanul a reuşit să depăşească India, rivalul său nuclear. O escaladare a cursei înarmărilor în Asia de Sud ridică o dilemă administraţiei Obama, care a acţionat pentru a ameliora legăturile sale în domeniile economic, politic şi al apărării cu India, în paralel cu o strângere a relaţiilor cu Islamabadul, ca o componentă crucială în strategia de război din Afganistan.

Administraţia este prinsă între temerea proliferării şi posibile încercări ale teroriştilor de a captura materiale nucleare şi suspiciunea pakistanezilor că Washingtonul vizează să controleze sau să limiteze programul său de înarmare şi să favorizeze India. Aceste suspiciuni au fost făcute publice săptămâna trecută, într-o conferinţă ONU asupra dezarmării, la Geneva, unde ambasadorul pakistanez, Zamir Akram, a acuzat Washingtonul şi alte puteri de "standarde duble şi discriminare" în impunerea unui tratat de interzicere a oricărei producţii viitoare de arme pe bază de uraniu şi plutoniu.

Adoptarea unui "Tratat de interzicere a materialelor de fisiune", un element-cheie al agendei neproliferării la nivel mondial a lui Barack Obama, necesită un consens internaţional. Dar Pakistanul se opune, de mult timp şi de unul singur, unui asemenea tratat. Iar în timp ce Pakistanul a produs tot mai multe arme nucleare, se crede că India deţine stocuri importante de asemenea materiale, pentru arme viitoare. Însă avantajul Indiei, acuză Pakistanul, a fost consolidat de un acord de cooperare, în 2008, în domeniul nuclear civil cu SUA, care au refuzat o înţelegere similară cu Pakistanul.

Ataşatul militar al Ambasadei Pakistanului la Washington, generalul Nazir Butt, a declarat că numărul armelor pakistaneze şi statutul instalaţiilor sale de producţie sunt confidenţiale. Dar hotărârea administraţiei Obama de a impune o interdicţie asupra materialelor fisibile, în acest an, ar putea să o pună în situaţia de a se confrunta într-un mod mai direct cu problema proliferării nucleare în Asia de Sud.

Alte puteri nulceare au propriile interese în regiune. China, care percepe India drept un competitor regional major, a efectuat investiţi majore în Pakistan şi s-a angajat să-i furnizeze cel puţin două reactoare de energie nucleară. De asemenea, Rusia a consolidat cooperarea sa cu India, informând Pakistanul, săptămâna trecută, că este "tulburată" de consolidarea arsenalului său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici