Palestinienii acceptă competenţa CPI pentru actele de violenţă comise în vara anului 2014

Autoritatea Palestiniană recunoaşte competenţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) în presupuse crime comise începând cu 13 iunie 2014, adică din momentul în care Israelul a lansat o vastă campanie de arestări urmată de un război în Fâşia Gaza, a anunţat luni CPI.

Urmărește
79 afișări
Imaginea articolului Palestinienii acceptă competenţa CPI pentru actele de violenţă comise în vara anului 2014

Palestinienii acceptă competenţa CPI pentru actele de violenţă comise în vara anului 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La 1 ianuarie 2015, grefierul CPI, Herman von Hebel, a primit o declaraţie depusă în virtutea articolului 12 (3) al Statutului de la Roma, prin care Guvernul palestinian declară că acceptă competenţa CPI începând cu 13 iunie 2014", a anunţat CPI într-un comunicat.

Acceptarea acestei competenţe "nu corespunde unei aderări la Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii", solicitate la 2 ianuarie de Autoritatea Palestiniană şi asupra căreia ONU urmează să se pronunţe, a subliniat CPI.

Aderarea, dacă va fi acceptată, îi va permite CPI să ancheteze doar asupra unor eventuale crime comise pe viitor. Acceptarea competenţei în virtutea articolului 12(3) al Statutului de la Roma ar putea permite, dacă va fi considerată validă, o competenţă retroactivă.

Cererea de aderare la CPI depusă de Autoritatea Palestiniană se înscrie într-o ofensivă diplomatică condusă de palestinieni la ONU.

În acest context, Guvernul israelian a îngheţat sâmbătă transferul a 106 milioane de euro reprezentând taxe colectate în contul Autorităţii Palestiniene şi a ameninţat cu adoptarea de noi sancţiuni.

La 12 iunie, trei tineri israelieni au fost răpiţi în apropierea unei colonii din Cisiordania, după care au fost asasinaţi.

După răpirea celor trei tineri israelieni, peste 2.000 de palestinieni au fost arestaţi în Cisiordania şi la Ierusalim.

Violenţele s-au agravat ulterior, în principal în Oraşul Sfânt, afectat de ciocniri şi atentate.

După aproape o lună, Israelul a lansat a treia sa ofensivă asupra Fâşiei Gaza în şase ani, ucigând peste 2.200 de palestinieni, majoritatea civili.

Peste 70 de persoane au murit de partea israeliană, majoritatea militari. Pe parcursul a 50 de zile de conflict, mii de rachete lansate din Fâşia Gaza s-au abătut asupra Israelului.

CPI, cu sediul la Haga, este competentă, începând cu 1 iulie 2002, de anchetarea presupuşilor autori de acte de genocid, de crime împotriva umanităţii şi crime de război.

O sută douăzeci şi două de state, printre care nu figurează Israelulul, au aderat până în prezent la Statutul de la Roma.
 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici