Pandemia nu e nici pe departe aproape de final. Experţii avertizează că ne mai aşteaptă încă doi ani de suferinţă

  • Noul coronavirus ar putea să continue să se răspândească pentru încă cel puţin 18 luni sau chiar 24 de luni
  • Covid-19 nu se va opri până când nu va infecta între 60% şi 70% din populaţie, susţine o echipă de experţi în pandemii, potrivit CNN
  • Trei scenarii sunt posibile, potrivilor cercetătorilor
Urmărește
741 afișări
Imaginea articolului Pandemia nu e nici pe departe aproape de final. Experţii avertizează că ne mai aşteaptă încă doi ani de suferinţă

Experţii avertizează că ne mai aşteaptă încă doi ani de suferinţă în pandemie

Experţii recomandă ca SUA să se pregătească pentru scenariul cel mai sumbru care include un al doilea val provocat de noul coronavirus în toamna sau iarna anului 2020. Chiar şi în cel mai optimist scenariu, oamenii vor continua să moară din cauza infecţiei cu virusul 2019-nCov, anticipează echipa de cercetători.

„Acest virus nu se va opri până când nu infectează între 60% şi 70% din populaţie”, susţine Mike Osterholm, care coordonează Centrul pentru Cercetări şi Politici pentru Boli Infecţioase (CIDRAP) la Universitatea din Minnesota, SUA. 

„Ideea că această criză se sfârşi în curând sfidează microbiologia”, mai adaugă Osterholm, scrie CNN.

Osterholm a tot scris despre riscul pandemii în ultimii 20 ani şi a consiliat numeroşi preşedinţi americani. Expertul a scris un raport alături de epidemiologul Marc Lipsitch, de la Harvard School of Public Health, care este de asemenea un expert renumit în pandemici. Alţi autori sunt dr. Kristine Moore, fost epidemiolog la Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA (CDC) care este acum director medical la CIDRAP, dar şi istoricul John Barry, care a publicat în 2014 cartea "The Great Influenza", despre pandemia de gripă spaniolă din 1918. 

Aşteptând imunitatea de grup

Din cauza faptului că Covid-19 este nou, nimeni nu are imunitate încă, spun experţii. „Durata pandemiei va fi cel mai probabil între 18 şi 24 de luni, din moment ce imunitatea se dezvoltă gradual în populaţie”, au scris aceştia. 

Pregătiri pentru ce este mai rău 

Experţii spun că oficialii guvernamentali ar trebui să nu le mai spună oamenilor că pandemia s-ar putea sfârşi în curând şi că ar trebui să-şi pregătească cetăţenii pentru ce va veni. 

Trei scenarii sunt posibile, potrivilor cercetătorilor. Scenariul 1: primul val de Covid-19 din primăvara anului 2020 va fi urmat de o serie de valuri mai mici în vară de-a lungul unei perioade de până la doi ani, dispărând gradual cândva în 2021.

Conform scenariului al doilea, primul val de Covid-19 este urmat de un val mai mare în toamnă sau iarnă şi unul sau două mai mici în 2021. Iar scenariul al treilea dictează că va avea loc o „ardere uşoară”, ceea ce înseamnă că noul coronavirus va continua să se răspândească. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici