Pandemia se dezlănţuie în Europa de Est. Spitalele se luptă să facă faţă noului val

Publicat: 24 03. 2021, 19:30
Actualizat: 24 08. 2021, 02:59

Asemenea altor regiuni, Ungaria a reuşit să reducă infecţiile în faza iniţială a pandemiei, în martie-aprilie anul trecut, prin măsuri rapide şi severe, scrie Reuters.

Acum, însă, Ungaria a depăşit deja Cehia şi a urcat pe primul loc în lume în ceea ce priveşte bilanţul deceselor asociate COVID-19 raportat la numărul de locuitori.

Ţara găzduieşte, de asemenea, numeroase fabrici mari, unde munca de acasă nu a fost posibilă şi, de această dată, autorităţile au fost mai reticente în a impune blocaje rapide.

În Ungaria, o ţară cu o populaţie de aproape 10 milioane de locuitori, un total de 18.952 de oameni au murit din cauza coronavirusului.

„Vă cer să faceţi tot posibilul pentru a evita infectarea şi pentru a evita să mergeţi la spital, deoarece spitalele se află sub o povară extraordinară”, a declarat chirurgul Cecilia Muller într-un briefing.

Aproximativ 500 de voluntari – studenţi din domeniul sănătăţii şi personal calificat din domeniul sănătăţii – au sărit în ajutorul spitalelor. La începutul acestei luni, aproximativ 4.000 de lucrători medicali au renunţat la sistemul de sănătate publică din cauza reformelor începute de guvernul premierului Viktor Orban.

În timp ce noile infecţii din Cehia şi Slovacia au început să scadă, Polonia a raportat un număr record de cazuri noi: 30.000. S-au închis teatrele, centrele comerciale, hotelurile şi cinematografele, însă alte restricţii sunt aşteptate înaintea sărbătorilor de Paşte.