Mulţi influenţatori au împins, de asemenea, propriile leacuri minune în care se numără sesiuni cu vraci. Dezinformare de pe social media indoneziană, include şi un fals larg răspândit cum că termometrele provoacă leziuni cerebrale, relatează The New York Times.
În acest timp în care dezinformarea cuprinde Indonezia, ţara asiatică pierde constant teren în faţa pandemiei. Indonezia a raportat peste 108.000 de cazuri şi peste 5.130 de decese, depăşind China în ambele categorii.
Guvernul a avut dificultăţi în a furniza un mesaj constant, bazat pe ştiinţă, despre coronavirus şi boala pe care o provoacă, Covid-19.
70% dintre oameni nu folosesc măştile şi ignoră cerinţele de distanţare socială, potrivit guvernului.
Indonezia nu este singura ţară care se luptă cu dezinformarea. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a numit explozia de informaţiilor false periculoase o „infopandemie”.
În Kenya, guvernatorul din Nairobi a împins coniacul ca un remediu miracol. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, au continuat să promoveze hidroxiclorochina, un medicament utilizat pentru tratarea malariei, ca remediu pentru coronavirus, în ciuda dovezilor medicale contrare.
Dar Indonezia este unică datorită populaţiei sale numeroase, a aşezării geografice pe mii de insule şi a mixului de identităţi culturale. Astfel este foarte dificil pentru guvern să pună în aplicare un plan clar şi unificat de combatere a virusului. Problemele logistice însă au fost agravate prin promovarea informaţiilor fale şi adesea periculoase.