„Specialiştii militari din Statele Unite, NATO şi România trebuie să fie absolut conştienţi că orice măsură implică şi contramăsuri”, a afirmat Kosacev, citat de RIA Novosti în pagina electronică.
El a adăugat că aceste contramăsuri vor avea ca unic scop asigurarea protecţiei Rusiei şi nu vor fi îndreptate împotriva nici unui stat.
România a anunţat marţi încheierea unui acord cu Statele Unite pentru amplasarea, pe teritoriul românesc, a unor elemente de interceptare ale scutului antirachetă.
În aceeaşi zi, Rusia a cerut Statelor Unite să ofere garanţii juridice pentru a demonstra că sistemul antirachetă nu va fi îndreptat împotriva forţelor strategice nucleare ruseşti. „Din punctul meu de vedere, scenariul ideal ar fi ca Statele Unite să prezinte garanţii juridice, dar este puţin probabil ca americanii să facă aşa ceva”, a spus Kosacev.
Preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), Viktor Zavarzin, a afirmat că acordul americano-român va avea „un impact negativ asupra relaţiilor intereuropene şi va submina actualul echilibru de forţe şi interese”.
„Iar aceasta va duce la o escaladare a tensiunilor care nu este necesară”, a adăugat el.