„Gestul lui Barack Obama este important şi permite crearea unei destinderi”, a declarat Hollande la sosirea la summitul de la Bruxelles, adăugând „Războiul Rece trebuie să se încheie o dată pentru totdeauna”.
„Cred că e păcat că am aşteptat atât de mult timp, dar este bine”, a continuat şeful statului francez.
Notând că „Franţa a întreţinut întotdeauna relaţii diplomatice cu Cuba” şi că fostul preşedinte „Fidel Castro a venit în Franţa în mai multe rânduri”, el a apreciat că „nu are nevoie” să se „grăbească” să viziteze Cuba.
Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a salutat miercuri apropierea istorică dintre Washington şi Havana, exprimându-şi speranţa că ea va conduce la o anulare a embargoului economic impus insulei comuniste. El a amintit că Parisul s-a angajat, fără să aştepte, în ultimii ani, în favoarea unei apropieri între Uniunea Eropeană (UE) şi Cuba.
Niciun preşedinte francez nu a vizitat Cuba de la Revoluţia din 1959. Însă Fidel Castro a vizitat Franţa în timpul preşedinţiei lui François Mitterrand, care l-a vizitat pe şeful statului cubanez la Havana înainte să devină preşedinte.
La rândul său, şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a salutat joi un gest de o „importanţă istorică”, în pofida faptului că el nu schimbă cu nimic poziţia comună a europenilor pe tema relaţiilor cu insula. UE a vrut „să evidenţieze dimensiunea unei speranţe aduse de această nouă situaţie”, a declarat el la finalul summitului european.
„Am convenit că viitorul poporului cubanez va fi construit pe baza democraţiei şi drepturilor omului”, a adăugat el.
Relaţiile între UE şi Cuba sunt suspendate oficial din 2003, când regimul castrist a încarcerat 75 de disidenţi ca răspuns la îndemnuri din partea Europei în favoarrea unei mai mari respectări a drepturilor omului pe insulă.
Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat în februarie un dialog vizând normalizarea relaţiilor cu Cuba, cu scopul de a încuraja Havana să continue reformele în domeniul drepturilor omului.
Această propunere a fost acceptată în martie de Havana, care a cerut UE să renunţe la „poziţia comună” – în vigoare din 1996 – ce condiţionează cooperarea europeană cu regimul comunist de înregistrarea unor progrese democratice în domeniu drepturilor civice.