Papa a plecat din Manilla, după un turneu triumfal în Asia

Papa Francisc a părăsit Manilla luni dimineaţa, după un turneu ce a cuprins Sri Lanka şi Filipine unde, în faţa unei mulţimi record, a condamnat materialismul şi corupţia. La vârsta de 78 de ani, Francisc pare să fi suportat bine ritmul frenetic al călătoriei sale marcate de deplasări în provincie şi numeroase băi de mulţime.

Urmărește
115 afișări
Imaginea articolului Papa a plecat din Manilla, după un turneu triumfal în Asia

Papa a plecat din Manilla, după un turneu triumfal în Asia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Luni dimineaţa, zeci de mii de persoane au venit să îl aclame pe drumul către aeroport. Punctul culminant al turneului rămâne însă mesa finală de duminică din parcul Rizal din Manilla, care a atras nu mai puţin de şase milioane de persoane, potrivit autorităţilor.

Potrivit autorităţilor filipineze, precedentul record pentru o reuniune papală în lume datează din 1995, când Ioan Paul al II-lea a reunit cinci milioane de persoane, tot în Filipine.

Papa a entuziasmat filipinezii denunţând inegalităţile şi corupţia, în condiţiile în care unul din patru cetăţeni ai acestui stat trăieşte cu mai puţin de 60 de cenţi pe zi.

El a lansat mai multe apeluri în favoarea familiei tradiţionale, denunţând "relativismul", "ameninţările insidioase" şi "confuzia" în ceea ce priveşte căsătoria şi sexualitatea într-o ţară cu 100 de milioane de locuitori, dintre care 80 la sută sunt catolici fervenţi.

O critică disimulată a măsurilor apărate de preşedintele Benigno Aquino care, în numele controlului naşterilor pentru populaţia defavorizată, a permis adoptarea unei legi care permite distribuirea de prezervative şi predarea unor metode de planning familial în şcoli.

Sute de mii de femei avortează clandestin în fiecare an în Filipine, iar mulţi bărbaţi şi femei trăiesc în cuplu fără a se căsători, în timp ce divorţul rămâne interzis.

Anterior, în Sri Lanka, ţară majoritar budistă în care catolicii reprezintă doar 7 la sută, Papa Francisc a lansat apeluri la bună coabitare interreligioasă şi la căutarea adevărului privind masacrele comise timp de 30 de ani de conflict între armată şi rebeliunea tamilă.

În avionul care l-a transportat în Filipine, el a vorbit despre libertatea de exprimare care domină agenda internaţională de la atentatul împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo în Franţa, considerând că acest "drept fundamental" nu înseamnă "insultarea" sau luarea în derâdere a credinţei altuia.

În timp ce nu a ajuns încă pe pământul african de la alegerea sa în martie 2013, Papa Francisc este la a doua sa călătorie în Asia după cea din Coreea de Sud în august 2014.

La Vatican, se observă că centrul de gravitaţie al lumii s-a deplasat către Asia şi multă atenţie este acordată Chinei, aflată în plină deschidere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici