Papa Benedict al XVI-lea deplânge „confruntarea” dintre credinţă şi modernism în Europa
Denunţând riscul unei reveniri la atitudinile „agresive” împotriva clerului înregistrate în anii ’30 în Spania, Suveranul Pontif a făcut apel la „o apropiere, şi nu o confruntare, între credinţă şi laicitate”.
Papa Benedict al XVI-lea a ajuns sâmbătă la Santiago de Compostella, în prima escală a unei vizite de două zile în Spania, fiind întâmpinat de prinţul moştenitor Felipe şi de prinţesa Letizia.
„Chem Spania şi Europa să îşi construiască prezentul şi să-şi proiecteze viitorul plecând de la adevărurile autentice ale omului”, a spus Suveranul Pontif. El a citat o declaraţie făcută în 1982 în Spania de Papa Ioan Paul al II-lea, care „a cerut Vechiului Continent să dea o nouă vigoare rădăcinilor sale creştine”.
Spania şi Europa „nu trebuie să se preocupe numai de necesităţile materiale ale oamenilor, ci şi de necesităţile morale şi sociale, spirituale şi religioase”, a afirmat el.
Suveranul Pontif a reamintit apariţia în anii ’30, înaintea războiului civil şi a perioadei franchiste, a unor curente puternice de susţinere a laicităţii şi de contestare a clerului. „Spania a cunoscut, în anii ’30, naşterea unui anticlericalism şi a unei mişcări de secularizare şi laicizare puternice şi agresive”, a spus el.
Papa Benedict al XVI-lea nu a făcut însă nici o referire la reformele sociale promovate în ultimii ani de guvernul socialist spaniol, care a legalizat căsătoriile homosexuale (2005) şi a extins cadrul legal care permite întreruperile de sarcină (februarie 2010).