Papa Benedict al XVI-lea, în vizită în America Latină, unde Biserica pierde tot mai mult teren
Benedict al XVI-lea efectuează vineri o vizită în America Latină, a doua în şapte ani de pontificat, unde trăiesc peste un sfert dintre credincioşii catolici din lume, dar unde poziţia Bisericii este contestată pe teme ca avortul, contracepţia sau căsătoria homosexuală.
Benedict al XVI-lea, în vizită în America Latină, unde Biserica pierde tot mai mult teren (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Cel pe care Biserica Catolică îl numeşte «continentul speranţei» este fărâmiţat", apreciază Bernardo Barranco, directorul Centrului de studii religioase din Mexico, în opinia căruia numărul catolicilor "se prăbuşeşte în mod spectaculos".
Papa Benedict al XVI-lea revine pe acest continent la cinci ani de la vizita sa la Aparecida (Brazilia), unde a asistat la a Cincea Conferinţă a episcopatului latino-american (Celam) care a lansat o campanie de reevanghelizare. Dar se pare că aceasta nu a avut rezultatul aşteptat.
Biserica nu a reuşit să stopeze pierderea masivă de credincioşi, deşi datele Anuarului Pontifical, care au fost dezvăluite de curând, continuă să prezinte America Latina drept regiunea în care trăiesc peste un sfert (28,5%) dintre cei 1,196 de miliarde de credincioşi catolici din lume.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Veşti bune pentru români: A crescut nivelul deducerii personale
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia. Favorit este preşedintele în exerciţiu
-
Simion: Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală
În schimb, cultele evanghelice continuă ascensiunea, în principal în Brazilia şi în America Centrală.
Brazilia, ţară în care 125 de milioane de persoane din cele 191 de milioane de locuitori se revendică drept catolici, ar putea să îşi piardă titlul de cea mai mare ţară catolică din lume în următorii 20 de ani, avertizează analiştii.
"Există un ritm puternic de transformare. Schimările care înainte necesitau 100 de ani, în prezent se petrec doar în zece ani", afirma economistul Marcelo Neri, prezentând la jumătatea lui 2011 un raport al Fundaţiei Getulio Vargas, potrivit căruia ponderea brazilienilor catolici a scăzut de la 73% în 2003 la 68% în 2009.
La acest lucru se adaugă o pierdere a influenţei Bisericii în dezbaterile publice despre numeroase subiecte din societate.
"Valorile tradiţionale pe care le apără Biserica se confruntă cu o provocare importantă, deoarece pe teme ca avortul, eutanasia sau homosexualitatea poziţia religioasă merge împotriva curentelor noi", a afirmă Barranco.
În capitala mexicană, pe care Papa nu o va vizita din cauza altitudinii (2.300 de metri), municipalitatea de stânga a scos de sub incidenţă penală avortul şi a legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex.
De asemenea, avortul este legal în Cuba, ţară pe care Papa o va vizita, după Mexic, în perioada 26-28 martie, iar căsătoria şi dreptul de adopţie acordat homosexualilor au fost recunoscute în Argentina, în timp ce în ţări ca Brazilia, Columbia sau Uruguay au fost acordate unele drepturi cuplurilor de acelaşi sex.
În Argentina şi Uruguay, sunt studiate proiecte de legi vizând autorizarea avortului, în timp ce în alte ţări avortul este admis din motive terapeutice sau în caz de viol.
"Normele sociale pe care Biserica Catolică şi Benedict al XVI-lea doresc să continue să le impună sunt tot mai mult în afara unui control", declară pentru AFP Fabian Sanabria, doctor în sociologie la Şcoala pentru Înalte Studii în Ştiinţe Sociale (EHESS) din Paris şi actualul director al Institutului columbian de Antropologie.
"Agenda asupra acestor teme este impusă tot mai mult de către politicieni, organizaţiile nonguvernamentale şi mişcările feministe şi de apărarea drepturilor homosexualilor", continuă el.
Biserica Catolică latino-americană a fost totodată afectată de scandaluri cu privire la abuzuri împotriva copiilor, deşi într-o măsură mai mică decât în Statele Unite sau Europa.
Mexicul a fost ţara cea mai afectată, în urma scandalului vizându-i pe Legionarii lui Cristos, un ordin religios asupra căruia Vaticanul a preluat controlul în urma unor dezvăluiri cu privire la viaţa dublă a fondatorului ordinului, preotul Marcial Maciel, decedat între timp, care a avut mai mulţi copii, dintre care unul l-a acuzat de abuz sexual.
"La cinci decenii după (Conciliul) Vatican II, care i-a revigorat prezenţa în America Latină, Biserica Catolică pare să aibă nevoie de invocarea amintirii acestui (proces de) aggiornamento (actualizare în italiană, n.red)", rezumă Fabian Sanabria.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO