„În ultimele luni, Biserica din Irlanda a fost sever afectată de criza abuzurilor sexuale asupra unor copii”, a declarat Benedict al XVI-lea, adresându-se pelerinilor irlandezi miercuri, în ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al acestei ţări, în timpul audienţei sale săptămânale la Vatican.
„În semn al profundei mele preocupări, am redactat o scrisoare pastorală privind această situaţie dureroasă. O voi semna în ziua Sfântului Joseph, gardianul Sfintei Familii şi patronul Bisericii Universale, şi o voi trimite imediat”, a adăugat el. Papa şi-a exprimat speranţa că această scrisoare „va ajuta procesul de căinţă, însănătoşire şi al unui nou început”.
Aproximativ 90% din cei patru milioane de irlandezi sunt catolici.
Această scrisoare pastorală a fost anunţată în decembrie, după o întâlnire, la Vatican, între Papă şi cardinalul primat al Bisericii Irlandeze, Sean Brady.
Întâlnirea a avut loc în urma publicării unui raport, la sfârşitul lui noiembrie, care dezvăluia modul în care ierarhia irlandeză a muşamalizat abuzuri sexuale comise de preoţi din Dublin asupra a sute de copii, timp de mai multe decenii.
În cadrul acestei întâlniri, Papa a calificat abuzurile drept „crime mizerabile”. Aceasta este o expresie pe care a reiterat-o în urma unei întâlniri, timp de două zile, la Vatican, la jumătatea lui februarie, cu adunarea episcopilor irlandezi, considerată o procedură excepţională.
La rândul lui, cardinalul Brady a prezentat miercuri scuze pentru că nu a denunţat abuzurile sexuale de care avea cunoştinţă şi s-a declarat „ruşinat”.
„Aş vrea să spun tuturor celor care au fost afectaţi, din cauza tăcerii mele, că le cer scuze din tot sufletul”, a spus el în timpul unei predici, în Irlanda de Nord, potrivit unui comunicat al Bisericii, publicat la Dublin.
„Aş vrea, de asemenea, să cer scuze tuturor celor care au impresia că i-am părăsit”, a continuat el. „Îmi este ruşine că nu am susţinut întotdeauna valorile pe care le voi apăra şi în care cred”.
Familiile victimelor cer demisia cardinalului, după ce Biserica Catolică din Irlanda a admis, la sfârşitul săptămânii trecute, că acesta a participat la două întâlniri, în 1975, în timpul cărora două presupuse victime ale abuzurilor sexuale ar fi semnat angajamente la tăcere.
În ultima vreme, presa a dezvăluit o serie de cazuri de abuzuri sexuale în cadrul Bisericii Catolice, în Austria, Germania, Olanda, Elveţia, Irlanda şi Italia. Brazilia şi Spania sunt printre ultimele ţări în care au fost semnalate asemenea cazuri. În ultimii zece ani, cazuri de pedofilie în care au fost implicaţi preoţi au apărut, de asemenea, în Statele Unite, Australia şi Mexic.