Papa cere din nou iertare la finalul turneului în nordul Canadei
Papa Francisc a cerut din nou iertare după ce s-a întâlnit cu supravieţuitorii şcolilor rezidenţiale din teritoriul Nunavut, ultima oprire din vizita sa de 6 zile în Canada pentru a-şi cere scuze faţă de indigeni pentru abuzurile comise în şcolile guvernamentale conduse de Biserica Romano-Catolică.
FOTO New Amauta/Twitter
După o întâlnire privată într-o mică şcoală primară, Papa Francisc a declarat că ascultarea poveştilor supravieţuitorilor "nu a făcut decât să renască în mine indignarea şi ruşinea pe care le simt de luni de zile" pentru răul care le-a fost făcut, scrie Reuters.
Avionul său a plecat din Canada spre Roma vineri seara.
Mai devreme, vineri, Suveranul Pontif le-a spus liderilor indigeni din Quebec City că este îndurerat de faptul că catolicii au susţinut "politici opresive şi nedrepte" împotriva lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Papa şi-a încheiat turneul de o săptămână în Iqaluit, capitala Nunavut, un oraş de 7.700 de locuitori care se află printre dealuri stâncoase cu vedere la Golful Frobisher. Iqaluit, în teritoriul arctic creat în 1999 pentru poporul inuit, este accesibil doar cu avionul sau cu vaporul.
"Şi astăzi, în acest loc, vreau să vă spun cât de mult îmi pare rău şi să cer iertare pentru răul comis de nu puţinii catolici care au contribuit la politicile de asimilare culturală şi de emancipare în acele şcoli", a spus Francisc.
O mică mulţime a urmărit discursul Suveranului Pontif, care a fost precedat de spectacole de cântece tradiţionale inuite de gât şi dansuri de tobe.
Mai mult de 150.000 de copii indigeni au fost separaţi de familiile lor şi aduşi în şcolile rezidenţiale, care au funcţionat între 1870 şi 1996.
Ordinele religioase catolice au condus majoritatea şcolilor în cadrul politicii de asimilare a guvernelor canadiene succesive.
Genocidul cultural
Copiii au fost bătuţi pentru că vorbeau în limbile lor native şi mulţi au fost abuzaţi sexual într-un sistem pe care Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere din Canada l-a numit "genocid cultural".
"Scuzele sale sunt acceptate şi din acest moment vom începe să ne vindecăm şi să ne luăm viaţa înapoi", a declarat Andre Tautu, în vârstă de 79 de ani, care a spus că a fost abuzat sexual în biserică şi în alte părţi de către clerul catolic din Chesterfield Inlet, Nunavut.
Tautu, care face parte dintr-un mic grup care l-a întâmpinat pe papă la aeroportul din Iqaluit, a declarat că a apelat la alcool pentru a face faţă traumei şi că şi-a maltratat copiii. El le-a cerut să îl ierte.
"Nu mai am mulţi ani de trăit, aşa că vreau să mă asigur că soţia şi copiii mei sunt mai fericiţi în viitor", a spus Tautu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 15:44
Cseke Attila, despre demiterea lui Klaus Iohannis: În 35 de ani încă nu am demis niciun preşedinte