- Home
- Externe
- VATICAN, (19.03.2013, 17:26)
- Ion Gaidau - Mediafax
Papa Francisc a pledat pentru "creaţie" în mesa de întronizare, inspirat de Francisc din Assisi
Primul papă din Lumea Nouă a făcut apel marţi, în timpul mesei de inaugurare a pontificatului său, la protejarea "oricărei creaturi a lui Dumnezeu" şi la "tandreţe", mai ales faţă de săraci, într-o predică inspirată din Francisc din Assisi.
Urmărește
776 afișări
Papa Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În faţa a 150.000-200.000 de credincioşi, potrivit Vaticanului, reuniţi sub un soare frumos, Papa Francisc şi-a calificat "rolul umil şi concret", îndemnând la luptă împotriva "semnelor distrugerii" şi pentru "respectarea creaturii şi mediului".
"Adevărata putere" a unui papă este "serviciul. El trebuie să privească spre serviciul umil, concret", a spus Suveranul Pontif argentinian, în contextul în care Guvernul Bisericii, Curia romană, implicată în diverse scandaluri, a fost foarte criticată în timpul Conclavului.
În timpul predicii, pe un ton grav, considerat foarte franciscană, Papa a declarat, trezind aplauzele mulţimii, că "astăzi există atâtea urme gri pe cer! Păstrarea creaţiei, orice bărbat şi orice femeie, înseamnă deschiderea orizontului speranţei, un petic de lumină în mijlocul atâtor nori."
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
De ce SUA nu pot „părăsi” Europa. Securitatea Statelor Unite depinde de bazele şi capabilităţile americane antirachetă din continentul european. România, un stat cheie
-
Joe Biden emite graţieri pentru a-i proteja pe Mark Milley şi Anthony Fauci de represaliile lui Donald Trump
-
România şi Ungaria vor construi patru noi puncte de trecere a graniţei. Iată unde vor fi amplasate
În acest discurs, în care au fost trasate direcţiile noului pontificat, al 266-lea papă din istorie a insistat asupra apropierii de săraci, de cei mai vulnerabili, de persoanele în vârstă, de cei "care sunt adeseori la periferia inimii noastre".
Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Bergoglio, a ales numele de Francisc, în memoria lui "Poverello" din Assisi, Sfântul Francisc, care, în secolul al XIII-lea, a vrut să reconstruiască Biserica, divizată, atunci dar şi în prezent, şi a luptat pentru pace, în epoca Cruciadelor, şi pentru respectarea naturii.
Cu puţin timp înainte de celebrarea mesei de întronizare, Francisc s-a adresat printr-o legătură telefonică credincioşilor argentinieni reuniţi în Piaţa Mai şi în Catedrala de la Buenos Aires. El le-a cerut să "protejeze viaţa, familia şi natura".
În Piaţa Sfântul Petru, ceremonia a fost solemnă şi simplă. Ţinuta Papei a fost mai degrabă austeră. În timpul procesiunii la mormântul Sfântului Petru, amplasat în centrul Bazilicii, până la parvis, el purta peste sutana albă o casulă bej şi o cruce neagră aurită, contrastând cu ţinuta a zeci de patriarhi din Bisericile din Est care îl însoţeau. Cu scopul de a aminti originile Bisericii Catolice şi componentele sale orientale şi occidentale, Evanghelia a fost cântată în greacă.
Papa a îngenunchiat în criptă, în faţa mormântului Sfântului Petru, apoi a ieşit pentru mesă, precedat de 180 de cardinali, patriarhi şi arhiepiscopi.
Apoi Papa a primit palliumul şi inelul papal, însemnele pontificale. Angelo Soldano, decanul Colegiului Cardinalilor, este cel care i-a pus pe deget inelul papal, făcut din argint aurit şi nu din aur, de dragul smereniei.
Anterior, primul papă originar din Americi, în vârstă de 76 de ani, ales în mod surprinzător miercuri, în timp ce nu figura printre favoriţi, a efectuat un tur prin maiestuoasa Piaţă Sfântul Petru într-un jeep decapotabil de culoare albă, în sunetul trompetelor.
Zâmbitor şi stând în picioare în vehicul, Papa a salutat mulţimea care îl aclama, agitând drapele din toate ţările. El a coborât din vehicul pentru a mângâia faţa unei persoane cu handicap.
"Este un eveniment care deschide viziunea Bisericii, cu Papa Francisc vom avea o Biserică mai aproape de popor şi de lumea modernă", a comentat pentru AFP, cu optimism, Rodrigo Grajales, un preot columbian în vârstă de 31 de ani.
Aceeaşi ardoare şi din partea surorii Rosa, de naţionalitate italiană. Ea a spus că aşteaptă "un alt Sfânt Francisc care să se coboare pe pământ cu iubire, bunătate, sărăcie şi smerenie".
"Francisc, mergi înainte, voi fi cu tine oriunde vei merge", proclama o banderolă a surorilor braziliene, în timp ce un grup de argentinieni flutura o imensă pancartă cu "San Lorenzo", o echipă de fotbal din Argentina preferată de Papa Francisc.
Pe o altă banderolă, mai neobişnuită, scria "Shalom", pace în ebraică.
Încă de dimineaţă, de la ora 5.00 GMT (07.00 ora României), sute de voluntari se aflau deja în piaţă pentru a canaliza mulţimea.
Aproximativ 132 de delegaţii străine au fost prezente în primele rânduri, între care 31 de şefi de stat.
Generali superiori iezuiţi şi franciscani figurau printre cei 180 de oficianţi. Fostul cardinal argentinian Jorge Bergoglio este primul papă iezuit.
Centrul Romei şi împrejurimile Vaticanului pe o rază de aproximativ un kilometri păreau în stare de asediu. Peste 3.000 de agenţi ai forţelor de ordine (poliţişti, carabinieri, poliţişti municipali), dintre care mulţi sunt în civil, au fost mobilizaţi pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentului.
Francisc, succesorul lui Benedict la XVI-lea, care a demisionat la 28 februarie, în apropierea vârstei de 86 de ani, din cauza "slăbirii forţelor", s-a arătat accesibil încă de la începutul pontificatului său.
Însă Biserica trebuie să înfrunte o serie de probleme. Declinul vocaţiei religioase, solicitarea unor reforme în privinţa moravurilor (căsătoria preoţilor şi între persoanele de acelaşi sex), opacitatea şi intrigile din interiorul Curiei romane sunt câteva dintre ele.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump depune jurământul pentru a deveni al 47-lea Președinte al SUA. Cum va decurge întreaga ceremonie de învestire
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: ÎNTRONIZAREA Papei Francisc: Zeci de mii de oameni, în Piaţa Sfântul Petru: "Adevărata putere a unui papă este serviciul umil, concret" - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Hurkle-durkling” este ultima tendință în materie de travelling care a devenit virală pe TikTok. Ce alte trend-uri de călătorit sunt practicate
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
E știrea începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe