- Home
- Externe
- VATICAN, (12.04.2015, 12:52)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Papa Francisc denunţă masacrarea armenilor de către otomani drept "primul genocid din secolul al XX-lea"
Papa Francisc a denunţat duminică masacrarea armenilor, în urmă cu 100 de ani, drept "primul genocid din secolul al XX-lea", o declaraţie politică "explozivă", care va provoca sigur furia Turciei, comentează Associated Press în pagina electronică.
Urmărește
403 afișări
Papa Francisc denunţă masacrarea armenilor de către otomani drept "primul genocid din secolul al XX-lea" (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)
Francisc, care întreţine relaţii apropiate cu membrii comunităţii armene din Argentina, s-a apărat afirmând că este datoria sa să onoreze memoria bărbaţilor, femeilor, copiilor, preoţilor şi episcopilor nevinovaţi care au fost ucişi "fără sens" de către turci otomani.
"Ascunderea sau negarea răului este ca o plagă care continuă să sângereze pe care n-o bandejezi", a declarat el în deschiderea slujbei de duminică, oficiate după ritul catolic armean, în Basilica Sf. Petru, marcând un secol de la masacru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
-
Kelemen Hunor exclude posibilitatea unui guvern minoritar: „Nu e loc pentru orgolii sau demonstraţii de forţă”
Potrivit unor istorici, până la 1,5 milioane de armeni au fost ucişi de către turci otomani în timpul Primului Război Mondial, crime considerate de către experţi în domeniu primul genocid din secolul al XX-lea.
Însă Turcia refuză să recunoască un genocid şi insistă că bilanţul masacrului a fost exagerat şi că victimele au fost ucise în timpul unui război civil şi unor tulburări.
Ambasada Turciei la Sfântul Scaun şi-a anulat o conferinţă de presă programată duminică, aparent după ce a aflat că Papa urma să pronunţe cuvântul "genocid", în pofida obiecţiilor sale.
O serie de state europene recunosc masacrul ca genocid, însă Italia sau Statee Unite, de exemplu, au evitat să folosească acest cuvânt în mod oficial, din cauza importanţei pe care o acordă alianţei cu Turcia.
Francisc nu este primul Papă care cataloghează masacrul armenilor drept genocid. El a citat, în 2001, o declaţie semnată de către Papa Ioan Paul al II-lea şi conducătorul Bisericii armene, Karenkin al II-lea, în care masacrul este denunţat drept primul genocid din secolul al XX-lea.
Papa emerit Benedict al XVI-lea, ale cărui relaţii cu Turcia şi lumea musulmană au fost iniţial tensionate, a evitat să folosească termenul "genocid".
Francisc a declarat că uciderea armenilor este primul dintre cele trei genocide "masive şi fără precedent", urmat de Holocaust şi stalinism. El a adăugat că au urmat alte genocide, citând numele unor ţări precum Cambodgia, Rwanda, Burundi şi Bosnia.
"Se pare că familia umană a refuzat să înveţe din greşelile sale provocate de lege şi teroare, astfel încât, inclusiv astăzi, există unii care încearcă să-i elimine pe alţii cu ajutorul câtorva şi tăcerea complice a altora care pur şi simplu stau", a declarat el.
Suvernaul Pontif a denunţat anterior "tăcea complice" a comunităţii internaţionale faţă de masacrarea creştinilor şi altor credincioşi minoritari de către extremişti islamişti. De asemenea, pe când era arhiepiscopul Buenos Airesului, cardinalul Jorge Mario Bergoglio a denunţat "genocidul" armean în mai multe rânduri, inclusiv de trei ori în cartea sa "Sobre el cielo y la tierra" din 2010.
Armenii au depus eforturi în vederea unei recunoaşteri mai largi a genicidului, înainte de marcarea unui secol de când a fost comis, pe 24 aprilie. Slujba de duminică a fost oficiată de către patriarhul catolic armean Nerses Bedros al XIX-lea Tarmouni, iar la ea au luat parte atât lideri ai Bisericii Ortodoxe armene, cât şi preşedintele armean Serj Sargsyan.
Francisc a adus un omagiu comunităţii armene la începutul slujbei, declarându-l pe un mistic armean din secolul al X-lea, Sfântul Grigor Narekatsi, doctor al Bisericii. Doar 35 de persoane au primit acest titlu, rezervat celor ale căror scrieri au adus servicii importante Bisericii universale.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Recep Tayyip Erdogan prezintă condoleanţele Turciei pentru masacrul armenilor din 1915-1917
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe