Papa Francisc face apel la "dialog intercultural şi interreligios" pentru a îndepărta terorismul

Papa Francisc a îndemnat vineri, la Ankara, Orientul Mijlociu şi Turcia în special la "dialog intercultural şi interreligios", pentru "a îndepărta fundamentalismul şi terorismul".

Urmărește
155 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc face apel la "dialog intercultural şi interreligios" pentru a îndepărta terorismul

Papa Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La finalul unei întâlniri cu preşedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan, Papa Francisc a ţinut să laude "eforturile generoase" ale Turciei pentru găzduirea unor refugiaţi din Siria şi Irak, apreciind că întreaga comunitate internaţională are "obligaţia morală" de a da o mână de ajutor.

Suveranul Pontif a apreciat vineri că dialogul interreligios poate contribui la contracararea "fundamentalismului" şi "terorismului" care afectează Orientul Mijlociu, în special Irakul şi Siria.

"O contribuţie importantă poate veni de la dialogul interreligios şi intercultural, în aşa fel încât să îndepărteze orice formă de fundamentalism şi terorism", a spus el.

Evocând, fără a menţiona, organizaţia jihadistă Stat Islamic (SI), Francisc şi-a exprimat dorinţa ca "solidaritatea tuturor credincioşilor" să poată "inversa tendinţa" unor "acte teroriste de violenţă care nu se mai termină", deplângând "încălcarea legilor umanitare cele mai elementare" sau "gravele persecuţii împotriva grupurilor minoritare".

Papa Francisc a reamintit poziţia sa faţă de conflictul care opune comunitatea internanaţională grupării SI.

"Repetându-mă că este permisă stoparea agresorului nedrept, dar cu respectarea dreptului internaţional, vreau, de asemenea, să amintesc că rezolvarea problemei nu poate fi încredinţată doar răspunsului militar", a precizat el.

Papa Francisc nu a ocolit nici criticile privind libertatea religioasă în Turcia, evocând discriminările la care sunt suspuşi creştinii minoritari din această ţară.

"Este fundamental ca cetăţenii musulmani, evrei şi creştini să se bucure de aceleaşi drepturi şi să respecte aceleaşi îndatoriri", a subliniat el ferm.

Francisc a adăugat că Turcia trebuie, datorită istoriei sale, să fie "un exemplu" în privinţa înlesnirii "întâlnirii civilizaţiilor". Turcia are vocaţia de a fi "un pod natural între două continente şi expresii culturale diferite", a afirmat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici