Papa Francisc face apel la Timorul de Est să protejeze tinerii de abuzuri

  • Papa Francisc a făcut apel pentru ca tinerii să fie protejaţi de abuzuri, în cadrul vizitei în Timorul de Est, ultima etapă a turneului în Asia de Sud-Est şi Oceania.
  • Papa a ajuns luni în capitala Dili, unde a spus: „Să nu uităm de numeroşii copii şi adolescenţi a căror demnitate a fost încălcată.”
Urmărește
204 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc face apel la Timorul de Est să protejeze tinerii de abuzuri

Papa Francisc face apel la Timorul de Est să protejeze tinerii de abuzuri

El a făcut apoi apel la oameni să facă „tot posibilul pentru a preveni orice fel de abuz şi pentru a garanta o copilărie sănătoasă şi paşnică pentru toţi tinerii”, relatează BBC.

Deşi Papa nu a menţionat un caz specific, vizita sa vine după ce un episcop proeminent din Timorul de Est, aclamat ca un erou al independenţei, a fost acuzat că a abuzat sexual de băieţi tineri în ţară în anii 1980 şi 1990.

Un purtător de cuvânt al Vaticanului a declarat anterior că Biserica a fost la curent cu cazul împotriva episcopului Carlos Ximenes Belo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în 2019, şi a impus măsuri disciplinare în 2020, inclusiv restricţii privind mişcările lui Belo şi o interdicţie privind contactul voluntar cu minorii.

Într-o scrisoare deschisă, Survivors Network of those Abused by Priests in Oceania (Reţeaua supravieţuitorilor abuzaţi de preoţi în Oceania) a declarat că „încă nu a existat o reparaţie pentru victime” şi i-a cerut Papei Francisc să folosească banii Bisericii pentru a le plăti compensaţii.

Conform programului său oficial, Papa nu se va întâlni cu victimele şi nu este clar dacă episcopul Belo va apărea alături de el în Dili.

De asemenea, pontiful şi-a folosit discursul pentru a lăuda ţara - cunoscută anterior sub numele de Timorul de Est - pentru noua sa eră de „pace şi libertate”, la două decenii după ce şi-a obţinut independenţa faţă de Indonezia vecină.

„Îi mulţumim Domnului, pentru că nu v-aţi pierdut niciodată speranţa în timp ce treceaţi printr-o perioadă atât de dramatică a istoriei voastre şi, după zile întunecate şi dificile, a răsărit în sfârşit o zare de pace şi libertate”, a spus el.

Înainte de a-şi rosti discursul, zeci de mii de credincioşi s-au aliniat pe străzi, aplaudând şi fluturând steaguri în timp ce el era condus într-o maşină decapotabilă flancată de agenţi de securitate.

Timorul de Est este singura ţară cu populaţie majoritar catolică pe care pontiful o vizitează în cadrul turneului său de 12 zile în Asia-Pacific.

Aproximativ 700 000 de persoane - mai mult de jumătate din întreaga populaţie a Timorului de Est - sunt aşteptate să participe la o slujbă în aer liber pe care Papa o va celebra marţi lângă Dili.

Autorităţile au demolat, de asemenea, case şi au evacuat zeci de persoane din zona în care va avea loc slujba, într-o acţiune care a atras critici puternice din partea locuitorilor din zonă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici