- Home
- Externe
- VATICAN/BAGDAD, (05.03.2021, 17:48)
- Mihai Draghici
Papa Francisc în Irak: "Vin ca pelerin al păcii, în numele lui Hristos, Domnul Păcii". Suveranul Pontif a pledat pentru încetarea violenţelor şi atenuarea inegalităţilor
- Papa Francisc a pledat, la Bagdad, pentru toleranţă religioasă, încetarea violenţelor şi atenuarea inegalităţilor
- Suveranul Pontif: "Vin ca pelerin al păcii, în numele lui Hristos, Domnul Păcii"
- Papa Francisc: "Diversitatea religioasă, culturală şi etnică ce au caracterizat milenii întregi societatea irakiană reprezintă o resursă preţioasă (...)"
Urmărește
730 afișări
Papa Francisc în Irak: "Vin ca pelerin al păcii, în numele lui Hristos, Domnul Păcii". Suveranul Pontif a pledat pentru încetarea violenţelor şi atenuarea inegalităţilor
Papa Francisc a pledat, vineri, în capitala Irakului, pentru încetarea conflictelor armate şi a cerut combaterea corupţiei şi a inegalităţilor, exprimând speranţa că vor fi respectate drepturile omului şi va exista toleranţă religioasă.
"Sunt încântat de oportunitatea efectuării acestei vizite, aşteptată şi dorită de mult timp, în Republica Irak. Sunt încântat să pot veni în acest pământ, un leagăn al civilizaţiei legat strâns, prin intermediul Patriarhului Avraam şi a numeroşi profeţi, de istoria mântuirii şi de marile tradiţii religioase ale ebraismului, creştinismului şi islamului. Îmi exprim gratitudinea faţă de domnul preşedinte Barham Salih, pentru invitaţie şi pentru cuvintele frumoase de bunvenit, pe care mi le-a adresat şi în numele autorităţii şi poporului său iubit. Îi salut şi pe membrii corpului diplomatic şi pe reprezentanţii societăţii civile", a declarat Papa Francisc în discursul rostit vineri la Palatul Prezidenţial din Bagdad, conform site-ului Vaticanului.
"Îi salut cu afecţiune pe episcopi şi pe preoţi, pe clerici şi pe clerice, pe toţi credincioşii Bisericii Catolice. Vin ca pelerin pentru a-i încuraja în mărturia lor de credinţă, de speranţă şi fapte bune în mijlocul societăţii irakiene. Îi salut şi pe membrii altor Biserici şi comunităţi eclesiastice creştine, pe adepţii islamului şi pe reprezentanţii altor tradiţii religioase. Dumnezeu să ne ajute să mergem împreună, ca fraţi şi surori, având convingerea puternică a faptului că adevăratele învăţături ale religiilor ne invită să rămânem ancoraţi în valorile păcii, a cunoaşterii reciproce, a înfrăţirii umane şi coexistenţei", a subliniat Papa Francisc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Joe Biden ține ultimul său discurs în calitate de președintele al Statelor Unite
-
Explozie într-o clădire în care erau cazaţi mai mulţi muncitori
-
Executivul decide data alegerilor prezidenţiale şi analizează proiectul de OUG privind acest scrutin
-
Putin va cere ca Ucraina să nu adere la NATO în discuţiile cu Trump
"În ultimele decenii, Irakul s-a confruntat cu dezastrele războaielor, cu flagelul terorismului şi conflicte intercomunitare bazate adesea pe un fundamentalism care nu poate accepta coexistenţa paşnică a diverselor grupuri etnice şi religioase, a ideilor şi culturilor diferite. Toate acestea au generat moarte, distrugere, daune vizibile peste tot, şi nu doar la nivel material: daunele sunt cu atât mai profunde dacă ne gândim la rănile din inimile atât de multor persoane şi comunităţi, care vor avea nevoie de ani şi ani pentru a se vindeca", a continuat Suveranul Pontif.
Papa Francisc a reamintit că "diversitatea religioasă, culturală şi etnică ce au caracterizat milenii întregi societatea irakiană reprezintă o resursă preţioasă care trebuie folosită, nu un obstacol de eliminat". "Astăzi, Irakul este chemat să le arate tuturor, în special în Orientul Mijlociu, că diferenţele, în loc să genereze conflicte, trebuie să conducă la cooperare armonioasă în viaţa civilă. Coexistenţa fraternă are nevoie de dialog răbdător şi sincer, prin dreptate şi respectarea drepturilor", a subliniat Papa Francisc.
"Eu vin ca penitent care cere iertare Cerului şi fraţilor pentru atât de multe distrugeri şi acte de cruzime; vin ca pelerin al păcii, în numele lui Hristos, Domnul Păcii. Ne-am rugat atât de mult în ultimii ani pentru pace în Irak. (...) Armele trebuie să tacă! Să le fie oprită distribuirea, care este peste tot. Să înceteze interesele de grup, acele interese externe care nu sunt interesate de populaţia locală. Să li se dea voce constructorilor, artizanilor păcii! Celor mici, săracilor, oamenilor simpli, care vor să trăiască, să muncească, să se roage în pace. Ajunge cu violenţele, ajunge cu extremismul, cu facţiunile, cu intoleranţa! Să li se dea spaţiu tuturor cetăţenilor care vor să construiască împreună această ţară, prin dialog, prin dezbateri sincere, constructive; celor care se angajează în sensul reconcilierii şi celor care, pentru binele comun, sunt dispuşi să lase deoparte interesele proprii", a insistat Papa Francisc.
"În aceşti ani, Irakul s-a străduit să pună bazele unei societăţi democratice. În acest sens, este indispensabil să fie asigurată participarea tuturor grupurilor politice, sociale şi religioase şi să fie garantate drepturile fundamentale ale tuturor cetăţenilor. Nu trebuie considerat nimeni cetăţean de categoria a doua. Încurajez paşii făcuţi pe acest drum şi sper să fie consolidate comuniunea şi buna-înţelegere. Chiar şi comunitatea internaţională are un rol decisiv în promovarea păcii în această zonă şi în întregul Orient Mijlociu", a explicat Papa Francisc.
"Religia, prin natura sa, trebuie să fie în serviciul păcii şi fraternităţii. Numele lui Dumnezeu nu poate fi folosit pentru justificarea actelor de ucidere, de exilare, de terorism şi oprimare. (...) Dimpotrivă, Dumnezeu, care a creat fiinţe umane egale în demnitate şi drepturi, ne cheamă să răspândim iubire, bunăvoinţă, bună-înţelegere. Chiar şi în Irak, Biserica Romano-Catolică vrea să fie prietenă cu toată lumea şi, prin dialog, să colaboreze în mod constructiv cu alte religii, pentru cauza păcii. Cea mai veche prezenţă a creştinilor în această zonă şi contribuţia lor la viaţa ţării constituie o moştenire bogată, care vrea să poată continua în serviciul tuturor. Participarea lor la viaţa publică, din calitatea de cetăţeni care să se bucure deplin de drepturi, de libertate şi de responsabilităţi, va fi mărturia că un pluralism religios sănătos, la nivel etnic şi cultural, poate contribui la prosperitatea ş armonia ţării", a subliniat Papa Francisc.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Citește pe www.zf.ro: Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Netanyahu a vorbit cu Trump și Biden. Premierul israelian urmează să se întâlnească la Washington cu viitorul președinte
Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu Maximus Prigoană, după moartea afaceristului. E îndoliat, la două luni de la tragedie. Silvius, fratele lui, relaxat, cu țigărușa-n gură!
CANCAN.RO
Tu o mai ai acasă? Cu cât se vinde o bancnotă de 1.000 de lei cu chipul lui Mihai Eminescu, în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe