Papa Francisc l-a primit pe Barack Obama la Vatican. El i-a cerut preşedintelui respectarea, în SUA, a obiecţiei de conştiinţă pentru avort. Obama l-a invitat pe Papă în America

Papa Francisc l-a primit joi dimineaţa la Vatican pe preşedintele american Barack Obama, aceasta fiind prima întâlnire între cei doi de la alegerea Suveranului Pontif argentinian în martie 2013. Papa a pleda pentru respectarea "dreptului la viaţă" şi al "dreptului la obiecţia de conştiinţă" pentru personalul medical din Statele Unite confruntat cu solicitări de avort. Preşedintele american l-a invitat pe Papă să viziteze SUA.

Urmărește
1403 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc l-a primit pe Barack Obama la Vatican. El i-a cerut preşedintelui respectarea, în SUA, a obiecţiei de conştiinţă pentru avort. Obama l-a invitat pe Papă în America

Papa Francisc l-a primit pe Barack Obama la Vatican (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 18:33 - Papa Francisc, invitat de Barack Obama în Statele Unite

Preşedintele american, Barack Obama, l-a invitat pe Papa Francisc să efectueze o vizită în Statele Unite, informează AFP.

Obama a făcut acest anunţ în cursul conferinţei de presă pe care a avut-o la Roma după întâlnirea cu premierul Italiei, Matteo Renzi.

De altfel, Obama s-a declarat "foarte emoţionat" de întrevederea pe care a avut-o la Vatican cu Papa Francisc.

"Am fost foarte emoţionat de poziţiile Papei asupra importanţei de a aborda problemele din lume dintr-o perspectivă morală, nu doar gândindu-ne la interesul nostru îngust", a declarat Barack Obama.

"Inegalităţile continuă să se accentueze. Îi mulţumesc Papei pentru denunţatea în mod constant a pericolelor cinismului şi indiferenţei", a spus Obama.

"Credinţa mea creştină mă face să cred că trebuie să îl tratez pe aproapele cum vreau eu să fiu tratat", a explicat Obama.

"Papa Francisc şi preşedintele Barack Obama au analizat subiecte importante pentru Biserica din Statele Unite, precum exercitarea dreptului la libertate religioasă, la viaţă şi la obiecţia de conştiinţă", a comunicat Vaticanul, citat de AFP.

Planul de reformare a sistemului medical implementat de Administraţia Obama prevede suportarea din asigurările medicale a serviciilor de contracepţie, fiind contestat de Biserică. Mai multe spitale au contestat în justiţie această prevedere, o decizie fiind aşteptată în iunie. Vaticanul se referă astfel la dreptul personalului medical şi al asiguratorilor din Statele Unite de a invoca "obiecţia de conştiinţă" pentru a putea refuza solicitări ale pacientelor privind efectuarea întreruperilor de sarcină.

Barack Obama a promis iniţierea "dialogului" cu romano-catolicii din Statele Unite pe tema aplicării reformei în domeniul sănătăţii.

În altă ordine de idei, Suveranul Pontif şi Barack Obama au exprimat "angajamentul comun pentru eradicarea traficului de persoane" la nivel global.

"Cele două părţi au afirmat necesitatea ca în zonele de conflict să fie respectat dreptul umanitar şi să fie găsită o soluţie negociată", informează Vaticanul.

Întrevederea de 50 de minute a avut loc în Biblioteca Palatului Apostolic de la Vatican. "A fost minunat să vă întâlnesc. Sunt un mare admirator al dumneavoastră", i-a spus Obama Papei Francisc.

Papa i-a oferit preşedintelui SUA două medalioane de bronz şi cartea cu recomandările Vaticanului privind dreptatea socială. "Voi citi din ea în Biroul Oval când voi fi foarte nervos. Îmi va da putere şi mă va calma", a spus Obama.

Liderul american i-a dat Papei o lădiţă cu seminţe de fructe şi legume plantate în grădinile Casei Albe. "Dacă veţi avea oportunitatea de a veni la Casa Albă, veţi vedea grădinile", a spus Obama. "De ce nu?!", a răspuns Papa.

Barack Obama, care a fost primit în iulie 2009 de către Benedict al XVI-lea, urmează să discute cu Papa Francisc despre teme ca lupta împotriva inegalităţilor, crizele importante la nivel mondial şi probleme ce ţin de societate în Statele Unite.

Venind de la Bruxelles, unde Obama a petrecut toată ziua de miercuri, Air Force One a aterizat la ora locală 21.18 (22.18, ora României) pe Aeroportul Fiumicino, la Roma, potrivit unui fotograf AFP care a călătorit la bordul aeronavei prezidenţiale.

Această întâlnire are loc în contextul în care Obama, la fel ca Francisc, luptă împotriva inegalităţilor.

Însă preşedintele democrat s-a lovit de majoritatea republicană, în Camera Reprezentanţilor, atunci când a apărat ideea unei creşteri cu 25% a salariului la nivel federal sau când a încercat să reechilibreze fiscalitatea în favoarea celor săraci.

Unii protestanţi ultraconservatori l-au calificat drept "marxist" pe Papa Francisc, din cauza poziţiei sale radicale asupra "idolului banilor" care, în schimb, i-a adus simpatia catolicilor progresişti, în pofida faptului că se opune căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi hirotonisirii femeilor.

"Primul an al Papei Francisc (la conducerea Bisericii Catolice) a fost o sursă de inspiraţie pentru preşedinte, la fel ca pentru mulţi oameni din lume", a declarat adjunctul consilierului prezidenţial pentru Securitate Naţională Ben Rhodes.

Mesajul de "solidaritate, egalitate" al Papei a rezonat "în rândul catolicilor, dar şi în rândul unor persoane de alte religii", a adăugat Rhodes, discutând cu jurnalişti la bordul Air Force One pe ruta Bruxelles-Roma.

Pentru cei doi lideri, audienţa de joi "va fi ocazia de a se cunoaşte personal", iar Obama doreşte "să-l audă pe Papă vorbind despre ceea ce încearcă să facă în lume şi să-şi exprime admiraţia", potrivit aceleiaşi surse.

Obama se va întâlni, de asemenea, cu noul premier Matteo Renzi şi cu preşedintele Giorgio Napolitano şi va efectua o vizită la Colosseum.

"Vin la Roma să-l ascult pe Papă. Gândirea sa este preţioasă pentru a înţelege cum să câştigi provocarea împotriva sărăciei", a declarat Obama, într-un interviu pentru ziarul Corriere della Sera, potrivit unor fragmente publicate miercuri seara, imediat după sosirea preşedintelui american în Italia.

"Papa ne propune provocări. Ne imploră să ne amintim de oameni, familii, săraci", a continuat el, subliniind că Suveranul Pontif "ne invită să ne oprim pentru a reflecta la demnitatea omului".

Preşedintele a declarat că vrea să audă propunerile Papei "în vederea limitării inegalităţilor în distribuirea veniturilor". "Punându-ne în mod constant la baza zidului justiţiei sociale, el ne arată riscul de a ne obişnui cu inegalităţile extreme până la a le considera normale", a spus Obama în acest interviu acordat la Bruxelles.

În interviu, el evocă partea italiană a vizitei. Şeful statului american doreşte o accelerare a negocierilor unui acord de liber-schimb între Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) în semestrul preşedinţiei italiene a Uniunii.

Obama a elogiat, totodată, opţiunea noului şef al Guvernului italian de a-şi consacra prima vizită în străinătate Tunisiei. "Este un semn că Italia vrea să-şi consolideze leadreshipul pe care-l exercită deja în Mediterana, din Liban şi până în Libia", a declarat el pentru Corriere della Sera.

În ceea ce priveşte Statele Unite, Obama a negat orice voinţă de dezangajare din regiune. "Vreau să fiu clar. Angajamentul nostru în această zonă nu se diminuează, din contră, creşte", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici