Prima pagină » Știri externe » Papa Francisc, primul suveran pontif care participă la summitul G7 din Italia. Care a fost mesajul său despre inteligenţa artificială

Papa Francisc, primul suveran pontif care participă la summitul G7 din Italia. Care a fost mesajul său despre inteligenţa artificială

Papa Francisc, primul suveran pontif care participă la summitul G7 din Italia. Care a fost mesajul său despre inteligenţa artificială

Papa Francisc a devenit vineri primul suveran pontif care s-a adresat unui summit al Grupului celor Şapte, avertizându-i pe liderii mondiali că nu trebuie să li se permită niciodată ca inteligenţa artificială să preia controlul asupra umanităţii, relatează agenţia Reuters.

În cadrul discursului ţinut la Fasano, acolo unde se desfăşoară summitul G7, Papa a afirmat că inteligenţa artificială reprezintă o „transformare epocală” pentru omenire şi că este nevoie de o supraveghere atentă a tehnologiei, aflată în continuă dezvoltare, pentru a păstra viaţa şi demnitatea umană.

„Nicio maşină nu ar trebui să aleagă vreodată să ia viaţa unei fiinţe umane”, a spus el în discursul ţinut la summitul G7.

Acesta este de părere că oamenii nu ar trebui să lase algoritmii superputernici să le decidă destinul.

„Am condamna omenirea la un viitor fără speranţă dacă le-am lua oamenilor capacitatea de a lua decizii cu privire la ei înşişi şi la viaţa lor, condamnându-i să depindă de alegerile maşinilor”, a avertizat el.

„Depinde de toată lumea să facă o bună utilizare (a inteligenţei artificiale), dar responsabilitatea de a crea condiţiile pentru ca această bună utilizare să fie posibilă şi fructuoasă revine politicii”, a adăugat el.

Potrivit Axios, în timpul discursului, Papa a evidenţiat potenţialul inteligenţei artificiale de a prelua sarcini cu utilizare intensivă a forţei de muncă şi de a genera un „progres exponenţial al cercetării ştiinţifice”, dar a spus că maşinile ar putea fi, de asemenea, păcălite să transmită informaţii false.

G7 reuneşte liderii Statelor Unite, Germaniei, Marii Britanii, Franţei, Italiei, Canadei şi Japoniei.