Papa Francisc promite că va continua reformele, în pofida noului scandal VatiLeaks

Furtul unor documente care prezintă infracţiuni financiare şi lăcomia de la Vatican este o "crimă", a deplâns Francisc duminică, după rugăciunea Angelus, în faţa credincioşilor adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, promiţând să continue reformarea administraţiei sale, relatează AP în pagina electronică.

Urmărește
1472 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc promite că va continua reformele, în pofida noului scandal VatiLeaks

Papa Francisc promite că va continua reformele, în pofida noului scandal VatiLeaks (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Publicarea acestor documente secrete în două cărţi lansate pe piaţă săptămâna aceasta "a fost o faptă deplorabilă, care nu ajută", a spus Papa în această primă intervenţie despre ultimul scandal VatiLeaks care afectează Sfântul Scaun. Cărţile "Negustori la Templu" a lui Gianluigi Nuzzi şi "Avariţia" a lui Emiliano Fittipaldi zugrăvesc proasta gestionare şi presupusa lăcomie de la Vatican şi sunt percepute ca făcând parte dintr-o amară luptă internă între reformatori şi vechea gardă.

"Această realitate tristă cu siguranţă nu mă va abate de la reforma pe care o continuăm, eu şi colaboratorii mei, cu sprijinul vostru al tuturora", a spus Papa în aclamaţiile mulţimii.

Între alte dezvăluiri, Nuzzi scrie în "Negustori la Templu" că preţul beatificării poate atinge o jumătate de milion de dolari şi spune povestea unui monsenior care ar fi spart zidul vecinului său, un preot bolnav, pentru a-şi extinde apartamentul.

Fittipaldi afirmă, la rândul său, că o fundaţie a unui spital pentru copii a plătit 200.000 de euro pentru renovarea apartamentului numărului doi de la Vatican de la vremea respectivă, cardinalul Tarcisio Bertone, şi că aproximativ 400.000 de euro, o sumă donată de credincioşi din întreaga lume pentru ajutorarea săracilor, a fost canalizată către plata administraţiei de la Vatican.

Papa a subliniat că documentele divulgate sunt rezultatul politicii de reformare care a început şi că măsuri au fost deja luate în vederea rezolvării problemelor, "cu unele rezultate vizibile".

Francisc a transformat într-o prioritate reformarea aparatului birocratic al Vaticanului - Curia - considerat un adevărat viespar de intrigi şi bârfe. El a numit o comisie de opt experţi, în 2013, pe care a însărcinat-o să adune informaţii şi să prezinte recomandări, după ce dezvăluiri anterioare au contribuit la demisia istorică a predecesorului său, Papa Benedict al XVI-lea. Doi foşti membri ai comisiei au fost arestaţi în cadrul unei investigaţii cu privire la documente furate.

Vaticanul a catalogat cele două cărţi, săptămâna trecută, drept "rezultatul unei grave trădări a încrederii acordate de către Papă, iar în ceea ce-i priveşte pe autori a unei operaţiuni de a profita de pe urma unei grave fapte ilegale de a preda documente confidenţiale". Publicarea acestor documente nu a ajutat "în niciun fel la stabilirea clarităţii şi adevărului, ci mai degrabă a generat confuzie şi concluzii tendenţioase şi parţiale", mai aprecia Sfântul Scaun.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici