Publicarea acestor documente secrete în două cărţi lansate pe piaţă săptămâna aceasta „a fost o faptă deplorabilă, care nu ajută”, a spus Papa în această primă intervenţie despre ultimul scandal VatiLeaks care afectează Sfântul Scaun. Cărţile „Negustori la Templu” a lui Gianluigi Nuzzi şi „Avariţia” a lui Emiliano Fittipaldi zugrăvesc proasta gestionare şi presupusa lăcomie de la Vatican şi sunt percepute ca făcând parte dintr-o amară luptă internă între reformatori şi vechea gardă.
„Această realitate tristă cu siguranţă nu mă va abate de la reforma pe care o continuăm, eu şi colaboratorii mei, cu sprijinul vostru al tuturora”, a spus Papa în aclamaţiile mulţimii.
Între alte dezvăluiri, Nuzzi scrie în „Negustori la Templu” că preţul beatificării poate atinge o jumătate de milion de dolari şi spune povestea unui monsenior care ar fi spart zidul vecinului său, un preot bolnav, pentru a-şi extinde apartamentul.
Fittipaldi afirmă, la rândul său, că o fundaţie a unui spital pentru copii a plătit 200.000 de euro pentru renovarea apartamentului numărului doi de la Vatican de la vremea respectivă, cardinalul Tarcisio Bertone, şi că aproximativ 400.000 de euro, o sumă donată de credincioşi din întreaga lume pentru ajutorarea săracilor, a fost canalizată către plata administraţiei de la Vatican.
Papa a subliniat că documentele divulgate sunt rezultatul politicii de reformare care a început şi că măsuri au fost deja luate în vederea rezolvării problemelor, „cu unele rezultate vizibile”.
Francisc a transformat într-o prioritate reformarea aparatului birocratic al Vaticanului – Curia – considerat un adevărat viespar de intrigi şi bârfe. El a numit o comisie de opt experţi, în 2013, pe care a însărcinat-o să adune informaţii şi să prezinte recomandări, după ce dezvăluiri anterioare au contribuit la demisia istorică a predecesorului său, Papa Benedict al XVI-lea. Doi foşti membri ai comisiei au fost arestaţi în cadrul unei investigaţii cu privire la documente furate.
Vaticanul a catalogat cele două cărţi, săptămâna trecută, drept „rezultatul unei grave trădări a încrederii acordate de către Papă, iar în ceea ce-i priveşte pe autori a unei operaţiuni de a profita de pe urma unei grave fapte ilegale de a preda documente confidenţiale”. Publicarea acestor documente nu a ajutat „în niciun fel la stabilirea clarităţii şi adevărului, ci mai degrabă a generat confuzie şi concluzii tendenţioase şi parţiale”, mai aprecia Sfântul Scaun.