- Home
- Externe
- (09.05.2014, 09:25)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PARADĂ de Ziua Victoriei la Moscova. Putin, în faţa trupelor: Triumfă forţa atotputernică a patriotismului - FOTO, VIDEO
Victoria din 1945 asupra Germaniei naziste este sărbătorită în Rusia prin mai multe parade militare, cea mai importată desfăşurându-se la Moscova, unde participă şi preşedintele Vladimir Putin. Parada are loc în plină criză cu Ucraina, după anexarea Crimeei de către Rusia. Preşedintele rus a salutat "forţa triumfală a patriotismului" rus.
Urmărește
4930 afișări
PARADĂ de Ziua Victoriei la Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
UPDATE 11:08 Putin salută "forţa patriotismului" rusesc, la parada militară din Piaţa Roşie
Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat vineri "forţa triumfală a patriotismului" rus, la parada militară care marchează victoria din 1945 asupra regimului nazist, în plină criză cu Ucraina, relatează AFP.
După trecerea în revistă a trupelor de către ministrul Apărării Serghei Şoigu, pe muzică de fanfară militară, liderul de la Kremlin a luat cuvântul, în Piaţa Roşie, în faţa militarilor şi veteranilor din al Doilea Război Mondial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
- "Apărarea intereselor"
Ziua de 9 mai "este o sărbătoare în care triumfă forţa atotputernică a patriotismului, în cursul căreia simţim în mod special ceea ce înseamnă să fii credincios patriei şi cât de important este să-i apărăm interesele", a subliniat el.
"Voinţa de fier a poporului sovietic, curajul şi fermitatea sale au salvat Europa de la sclavie", a continuat Putin. "Ţara noastră este cea care i-a gonit pe fascişti până în bârlogul lor, a obţinut înfrângerea lor completă şi definitivă, a învins cu preţul a milioane de victime şi încercări teribile", a adăugat şeful statului rus.
Rusia sărbătoreşte anual victoria Aliaţilor în al Doilea Război Mondial pe data de 9 mai - capitularea fiind semnată la Berlin pe 8 mai, seara târziu, adică pe 9 mai după ora Moscovei.
Însă acest eveniment, prin care Rusia îşi etalează puterea militară restaurată, afişând lansatoare de rachete, tancuri de asalt şi bombardiere grele, prezintă o importanţă crucială, în acest an, pentru Kremlin, care se opune Occidentului asupra Ucrainei.
Anexarea în martie a Crimeei de către Rusia, după instalarea la putere a autorităţilor proeuropene la Kiev, se află la originea celei mai importante crize dintre ruşi şi occidentali de la Războiul Rece şi până în prezent, o criză care continuă să degenereze în extinderea unor tulburări violente în estul Ucrainei, alimentând temeri cu privire la riscul izbucnirii unui război civil.
Potrivit presei ruse, Putin ar putea să viziteze pentru prima dată peninsula din sudul Ucrainei, după ce a asistat la defilarea de la Moscova. O mare paradă a început, la ora locală 10.00 (9.00, ora României) la Sevastopol, portul în care se află baza Flotei ruse la Marea Neagră, iar altă paradă, a Marinei, este prevăzută începând de la ora locală 16.00 (13.00, ora României)
Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier şi cancelarul german Angela Merkel l-au avertizat pe preşedintele rus cu privire la această vizită.
În Ucraina, care marchează şi ea, în mod tradiţional, victoria asupra Germaniei naziste, manifestările se doresc mult mai discrete. Nicio defilare nu este prevăzută la Kiev, autorităţile temându-se de provocări din partea partizanilor proruşi.
Premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat că se teme că îndemnul lui Putin - adresat insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei de a amâna referendumul prevăzut duminică, asupra unei "declaraţii de independenţă" a "republicii" autoproclamate de la Doneţk -, poate să fie preludiul unor "provocări" şi a anunţat că a cerut consolidarea măsurilor de securitate de 9 mai.
Un incident considerat suspect a avut loc, vineri dimineaţa, în apropierea turnului televiziunii, la Kiev, au anunţat autorităţile ucrainene. Cabluri au luat foc, lăsând turnul fără curent electric.
Putin a surprins miercuri, părând să adopte un ton mai conciliant decât de obicei faţă de Kiev. El a propus un scenariu cu privire la un "dialog", care prevede încetarea imediată a operaţiunii militare aflate în curs în sud-estul Ucranei, în schimbul amânării "referendumului", dar separatiştii au decis joi să menţină această consultare.
Autorităţile de la Kiev au anunţat, la rândul lor, că nu recunosc legitimitatea acestui proiect de "referendum terorist".
- Continuarea operaţiunilor
Guvernul ucrainean a repetat joi că nu are nicio intenţie să renunţe la restabilirea ordinii în estul ţării, în contextul în care a angajat pe 2 mai o operaţiune militară în această zonă, soldată deja cu zeci de morţi.
La Slaviansk, fieful rebelilor proruşi, tiruri şi explozii au fost auzite în noaptea de joi spre vineri.
Potrivit Interfax, aproximativ 40 de persoane înarmate au încercat joi să ia cu asalt un post de frontieră în regiunea Lugansk, aruncând cu cocteiluri Molotov, dar s-au retras după ce poliţia de frontieră a deschis focul.
Referendum sau nu, tensiunile vor rămâne puternice în Ucraina odată cu apropierea scrutinului prezidenţial de la 25 mai, care urmează să permită alegerea succesorului lui Viktor Ianukovici.
Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a anunţat joi că va efectua o vizită la Kiev, pentru a exprima susţinerea UE faţă de Ucraina înainte de alegeri.
Occidentalii, care consideră crucial ca scrutinul să se desfăşoare în mod corect, acuză Rusia că face totul pentru a destabiliza Ucraina şi a împiedica organizarea alegerilor prezidenţiale.
De asemenea, occidentalii s-au declarat sceptici cu privire la retragerea anunţată de Putin a celor 40.000 de militari ruşi mobilizaţi în ultimele săptămâni de-a lungul frontierei cu Ucraina.
NATO a anunţat că nu a observat "niciun semn" al vreunei retrageri.
În plus, Rusia a anunţat joi că a efectuat manevre militare şi că a procedat la teste de rachete balistice.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:55
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
astăzi, 12:30
Cercetări pentru împiedicarea dreptului la vot, după ce o pacientă din spital nu a putut vota