- Home
- Externe
- TALLINN, (25.02.2015, 14:59)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Paradă NATO de Ziua Independenţei Estoniei la 300 de metri de frontiera cu Rusia
Trupe şi echipamente militare NATO au defilat marţi în oraşul Narva (est), la doar 300 de metri de frontiera cu Rusia, în cadrul unor evenimente şi ceremonii prin care Estonia a marcat, începând de luni, 79 de ani de la proclamarea independenţei, scrie presa locală.
Urmărește
630 afișări
Paradă NATO de Ziua Independenţei Estoniei la 300 de metri de frontiera cu Rusia (Imagine: AP/Mediafax Foto)
Peste 140 de echipamente NATO au luat parte la parada militară din Piaţa Peetri din Narva - între altele patru vehicule blindate americane de tip M1126 din cadrul celui de-al Doilea Regiment de Cavalerie şi patru vehicule Stridsfordon-90 de luptă olandeze de tip CV9035NL Mk III, dar şi obuziere, sisteme antitanc şi antieriene şi vehicule blindate estone.
De asemenea, aproximativ 100 de militari letoni, lituanieni, olandezi, spanioli, britanici şi americani au defilat alături de aproximativ 1.300 de militari estoni pe străzile din oraş de 60.000 de oameni, majoritatea de etnie rusă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Israelul a reţinut medici după un raid asupra unui spital, spun oficiali din domeniul sănătăţii
-
Libanul expulzează 70 de ofiţeri şi soldaţi sirieni într-o acţiune de securitate intensificată
-
Preşedinta Georgiei se alătură protestatarilor şi refuză să demisioneze, denunţând alegerile ca fiind fraudate
Oraşul Narva se află în partea de est a ţării, citată de unii printre potenţialele ţinte ale Kremlinului într-o eventuală reorientare a Moscovei de la conflictul din estul Ucrainnei către statele baltice sau Republica Moldova.
Această paradă NATO la frontiera Rusiei are loc în contextul în care separatiştii proruşi din regiunea ucraineană Donbas (est) continuă să lupte împotriva trupelor guvernamentale şi unor temeri potrivit cărora insurgenţii ar putea ataca oraşul de coastă Mariupol, aflat sub controlul Kievului, pentru a crea un cordon prin sudul Ucrainei din Rusia şi până Crimeea.
Tallinnul se află printre cei mai vocali occidentali care susţin Kievul, acuzând Moscova de susţinerea separatiştilor ucraineni proruşi cu armament şi oameni, ceea ce ruşii dezmint.
Estonia, Lituania şi Letonia au aderat la NATO în 2004, spre marea nemulţumire a Rusiei. Cele trei state au fost anexate de către fosta Uniune Sovietică în timpul celu de-al Doilea Război Mondial, dar şi-au proclamat independenţa în 1991, după implozia blocului sovietic.
În opinia unor analişti, temerile Moscovei că Ucraina s-ar putea alătura blocului militar occidental au declanşat implicarea Rusiei în criza din Ucraina, inclusiv anexarea Crimeei, în martie.
Premierul britanic David Cameron a avertizat marţi cu privire la consecinţele "profund dăunătoare" pe care le riscă Uniunea Europeană în cazul în care Occidentul nu reuşeşte să-l oprească pe preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina, aprciind că liderul de la Kremlin se va întoarce către statele baltice şi Republica Moldova în cazul în care nu va fi oprit acum.
De asemenea, adjunctul comandantului suprem NATO pentru Europa, generalul Adrian Bradshaw, a avertizat săptămâna trecută că Rusia ar putea să profite de condlictul armat din Ucraina pentru a încerca să pună mâna pe teritorii care aparţin aliaţilor.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Estonia denunţă o nouă încălcare a spaţiului său aerian de către un avion militar rusesc
Citește și: Estonia cumpără 44 de tancuri din Olanda
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:17
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 18:04
Israelul a reţinut medici după un raid asupra unui spital, spun oficiali din domeniul sănătăţii