Parchetul din Atena a clasat o plângere pentru corupţie în alegerile prezidenţiale
Acuzaţiile formulate de către Pavlos Haikalis, un membru al partidului suveranist „Grevii Independenţei” sunt imposibil de confirmat, a argumentat procurorul, care a relevat incoerenţe apărute la audierea parlamentarului, a adăugat sursa citată.
Partidul a afirmat vineri că lui Haikalis i s-au oferit între două şi trei milioane de euro în schimbul unui vot pentru candidatul Guvernului, fostul comisar european Stavros Dimas, în alegerea de către Parlament a preşedintelui ţării. Turul doi al alegerilor prezidenţiale este prevăzut marţi.
„Am fost abordat de către un bărbat (…) care joacă un rol activ în viaţa politică a ţării (…). La început, am crezut că este o glumă”, a declarat deputatul într-o conferinţă de presă.
Guvernul nu a reuşit să obţină, săptămâna trecută, 200 de voturi pentru candidatul pe care-l susţine. Cei 12 deputaţi din cadrul formaţiunii Grecii Indeendenţi au votat împotrivă. Dacă Dimas nu va fi ales, Parlamentul urmează să fie dizolvat şi vor fi organizate alegeri legislative anticipate. Syriza, un partid radical de stânga, este favorit potrivit sondajelor.
Presupusul corupător ar fi un fost consilier al premierului conservator Antonis Samaras, susţine liderul partidului Grecii Independenţi, Panos Kammenos, care a dat asigurări că faptele au fost înregistrate şi că filmarea a fost predată justiţiei. Însă procurorul a apreciat că aceste înregistrări au fost efectuate în mod „ilegal”.
Un al doilea tur de scrutin în Parlament este prevăzut marţi, iar în cazul unui eşec, este prevăzut al treilea tur, pe 29 decembrie, cu o majoritate redusă la 180 de voturi. În cazul incapacităţii Parlamentului de a-l alege pe Dimas, alegeri legislative anticipate urmează să fie organizate la sfârşitul lui ianuarie sau începutul lui februarie. Alegerile la termen erau prevăzute în iunie 2016.