Parchetul European condus de Laura Codruţa Kövesi acţionează în cazul fondurilor europene folosite în mod abuziv în Bulgaria

Procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kövesi, a început în cele din urmă să acţioneze în Bulgaria, această ţară fiind considerată de mult timp unul dintre cele mai evidente exemple de impotenţă a Bruxellesului în faţa furtului de fonduri europene.

Urmărește
2409 afișări
Imaginea articolului Parchetul European condus de Laura Codruţa Kövesi acţionează în cazul fondurilor europene folosite în mod abuziv în Bulgaria

Parchetul European (EPPO) a efectuat, joi, percheziţii în 28 de locuinţe şi birouri în cadrul eforturilor de investigare a utilizării abuzive a fondurilor UE în proiecte feroviare, în timp ce primarul unui mic oraş a fost arestat miercuri.

Percheziţiile erau aşteptate de câţiva ani, politicieni importanţi din tabăra reformistă din Bulgaria susţinând că deturnarea fondurilor UE a devenit una dintre principalele surse de venit ale grupurilor de crimă organizată. Centrul pentru Studiul Democraţiei, o organizaţie nonguvernamentală din Sofia, a concluzionat în 2020 că până la 15% din banii UE ai ţării au fost deturnaţi în mod regulat, relatează POLITICO.

EPPO desfăşoară în prezent 143 de investigaţii în Bulgaria, cu "daune totale estimate" în valoare de 492 de milioane de euro, potrivit raportului său din 2022.

Fiind cea mai săracă ţară din UE, Bulgaria caută în mod regulat infuzii de sprijin din partea contribuabililor europeni pentru a ajuta la construirea infrastructurii sale.

EPPO, care se ocupă de urmărirea penală a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE, a declarat că investighează două proiecte de modernizare a infrastructurii feroviare, în valoare de peste 241 de milioane de euro din fonduri UE.

"Mai mulţi martori şi suspecţi vor fi interogaţi", a precizat EPPO într-un comunicat.

Beneficiarul ambelor proiecte feroviare care fac obiectul anchetei a fost Compania Naţională de Infrastructură Feroviară din Bulgaria, care a acordat contracte de construcţie către două companii private.

"Ancheta a scos la iveală fapte care ar putea constitui infracţiuni penale, inclusiv utilizarea abuzivă a fondurilor UE şi spălarea de bani. Antreprenorii sunt suspectaţi că au efectuat, într-o perioadă scurtă de timp, transferuri fictive de bani către un lanţ de companii fantomă, ceea ce a dus, în cele din urmă, la retragerea unor sume în numerar de peste 2,5 milioane de euro de către persoane cu antecedente penale", a declarat EPPO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici