Parlamentar francez: Trebuie făcute progrese în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen

Franţa susţine aderarea României la Schengen în etape, dar sunt necesare progrese în acest sens, a declarat, miercuri, la Bucureşti, Jean-Pierre Dufau, preşedintele grupului de prietenie Franţa-România din cadrul Adunării Naţionale.

Urmărește
143 afișări
Imaginea articolului Parlamentar francez: Trebuie făcute progrese în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen

Parlamentar francez: Trebuie făcute progrese în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Întrebat ce şanse are România să primească un vot pozitiv din partea Franţei pentru aderarea la Schengen, Jean-Pierre Dufau a evitat un răspuns clar.

"Vedeţi, ieri a plouat mult şi astăzi este frumos. Ce vreau să spun este că lucrurile se schimbă foarte rapid. Premierul Jean-Marc Ayrault a explicat când a venit (la Bucureşti) că va susţine o intrare în etape a României la spaţiul Schengen. Dar trebuie să fie făcute progrese în acest domeniu", a precizat Dufau, adăugând că există probleme "la care putem găsi rezolvare".

Pe de altă parte, parlamentarul francez a respins legătura între problema romilor şi aderarea la Schengen.

"Nu trebuie să amestecăm problema care face obiectul raportului meu, şi anume integrarea etniei rome în Franţa, şi, îndrăznesc să spun, în Europa, cu alte subiecte (...) Problema romilor are legătură cu sărăcia, cu dificultăţile întâmpinate de unii cetăţeni romi şi cu anumite reţele mafiote care se folosesc de ei", a spus oficialul francez.

"Nu trebuie să luptăm împotriva romilor, ci a reţelelor mafiote care se folosesc de ei şi îi controlează. Romii sunt cetăţeni europeni şi trebuie să propunem o strategie europeană de integrare bazată pe educaţie, asigurarea locuinţelor, formare profesională. Romii, ca toţi oamenii de pe această planetă, au vocaţia de a trăi demn şi trebuie să-i ajutăm în acest sens", a mai precizat Dufau.

Acesta a salutat cooperarea la nivel poliţienesc şi judiciar dintre Franţa şi România şi şi-a exprimat speranţa că prin această colaborare pot fi eradicate reţelele mafiote, iar "situaţia romilor se va ameliora".

Jean-Pierre Dufau s-a întâlnit miercuri cu membrii Comisiei Pro-Schengen a Parlamentului român.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a declarat, marţi, în Adunarea Naţională (AN), răspunzând unei întrebări adresate de Gilbert Collard, că Guvernul consideră că "nu sunt îndeplinite condiţiile pentru ca România să se integreze în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014", relatează postul Europe1.

Declaraţia lui Fabius survine după mai multe luări de poziţii asemănătoare din partea unor oficiali francezi.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, la 26 septembrie, pentru postul de radio RMC că "nu sunt întrunite condiţiile" pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Credem că nu sunt întrunite condiţiile (pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen) şi nu suntem singurii (care cred acest lucru)", a declarat Najat Vallaud-Belkacem.

Potrivit site-ului publicaţiei Journal du Dimanche, Olanda, Italia şi Spania refuză, de asemenea, intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Or, o extindere a acestuia presupune o decizie luată în unanimitate de statele membre.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe a reamintit că România a îndeplinit condiţiile de aderare, "fapt confirmat de toate statele membre ale UE în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Interne şi Justiţie din iunie 2011, care a concluzionat asupra finalizării procesului de evaluare Schengen a gradului de pregătire a României (şi a Bulgariei) în vederea punerii în aplicare a tuturor dispoziţiilor acquis-ului Schengen".

Autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă ca Franţa, partener tradiţional şi strategic al României, "să acţioneze atât în spiritul relaţiei bilaterale substanţiale, cât şi în contextul recunoaşterii finalizării procesului de evaluare şi a îndeplinirii criteriilor privind aderarea" la Schengen.

România şi Bulgaria urmează ca, după o perioadă de tranziţie de şapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană (UE), să adere la spaţiul Schengen, înăuntrul căruia sunt eliminate controalele la frontieră între state membre.

Însă problema migrării, în special a membrilor etniei rome, se află în centrul unei polemici dure în Franţa, înaintea alegerilor municipale şi europene.

Aderarea celor două state membre UE la spaţiul Schengen a fost respinsă de Consiliul miniştrilor europeni în septembrie 2011, la solicitarea Finlandei şi Olandei, care denunţau corupţia şi lipsa unor acţiuni concrete împotriva crimei organizate la Bucureşti şi, respectiv, Sofia.

Chestiunea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se află pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din decembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici