- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (13.11.2014, 19:07)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentari CDU: Cerem României să folosească posibilitatea înfiinţării de noi secţii în Germania
Parlamentarii germani Arnold Vaatz şi Erika Steinbach fac apel la Guvernul României să folosească posibilitatea oferită de autorităţile germane pentru a înfiinţa noi secţii de vot în Germania, evitând astfel acuzaţiile de manipulare.
Urmărește
497 afișări
Parlamentari CDU: Cerem României să folosească posibilitatea înfiinţării de noi secţii în Germania (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Cerem respectarea standardelor democratice obligatorii ale UE privind drepturile omului şi asigurarea unor alegeri corecte şi libere pe 16 noiembrie", se arată într-un comunicat semnat de Arnold Vaatz, vicepreşedintele grupului CDU/CSU din Bundestag, şi Erika Steinbach, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului şi Ajutor Umanitar.
Cei doi subliniază că "rezultatele primului tur arată că voturile românilor din străinătate şi «voturile celor de pe listele speciale» vor decide cel mai probabil rezultatul alegerilor prezidenţiale din România".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Vaatz şi Steinbach citează statistici oficiale, potrivit cărora "numai în Germania trăiesc 260.000 de cetăţeni români cu drept de vot". "În pofida acestui lucru, România a înfiinţat doar cinci secţii de votare în Germania. Asta a dus ca la München timpul de aşteptare (pentru a vota) să fie de mai multe ore. Numai acolo sute de persoane nu au putut votat, în urma închiderii secţiei de vot", susţin parlamentarii germani.
Pe de altă parte, cei doi membri ai Bundestagului precizează că "practica" listelor suplimentare, pe care au votat aproape un milion de persoane la primul tur, nu este "prea compatibilă cu principiile democratice şi ale statului de drept din UE".
Vaatz şi Steinbach precizează că, dacă o ambasadă solicită Ministerului german de Externe să aprobe secţii de votare în afara reprezentanţelor diplomatice din Germania, "această solicitare se aprobă în cel mai scurt timp" şi orice alte informaţii în acest sens sunt "pur şi simplu greşite".
Cei doi membri ai Bundestagului fac apel la Guvernul României "să folosească aceste oportunităţi (din legea germană) pentru turul II şi astfel să respingă acuzaţiile de manipulare".
În situaţii excepţionale se pot organiza secţii de vot în afara ambasadelor şi consulatelor, pe baza unei cereri prealabile făcute de autorităţile statului respectiv, a precizat, joi, pentru MEDIAFAX, MAE german.
"Secţiile de vot ale altor state sunt organizate în Germania, în principiu, în incita ambasadelor şi consulatelor statelor respectiv. În cazuri excepţionale, bine argumentate, există posibilitatea organizării uneia sau mai multor secţii în afara ambasadei sau consulatelor", a declarat Ministerul german de Externe.
MAE de la Berlin afirmă că "în trecut, au existat cazuri în care s-a folosit această excepţie".
"De exemplu în vara anului 2014 au fost organizate secţii de vot pentru alegerile prezidenţiale din Turcia în afara Ambasadei turce şi a consulatelor în mai multe oraşe germane", a subliniat Auswärtiges Amt.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe