Parlamentarii britanici îl acuză pe premierul Keir Starmer de „mentalitate colonială”

Unii deputaţi laburişti britanici l-au acuzat, duminică, pe prim-ministrul Keir Starmer că are o „mentalitate colonială” şi că încearcă să reducă la tăcere naţiunile care solicită discuţii privind despăgubirile pentru sclavia transatlantică la summitul Commonwealth-ului din această lună din Samoa.

Urmărește
527 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii britanici îl acuză pe premierul Keir Starmer de „mentalitate colonială”

Marea Britanie a respins până în prezent solicitările de reparaţii, dar unii militanţi au sperat că noul guvern laburist al lui Starmer va fi mai deschis în acest sens, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, înainte de summitul şefilor de guvern din Commonwealth din Samoa, unde naţiunile caraibiene şi africane au dorit să discute subiectul, Starmer a declarat că problema nu se află pe ordinea de zi şi că ar dori să „privească înainte”, mai degrabă decât să aibă „discuţii foarte lungi şi interminabile despre reparaţii privind trecutul”.

„(Este) foarte insultător (să) le spui oamenilor de origine africană să uite şi să meargă mai departe”, a declarat deputatul laburist Bell Ribeiro-Addy la o conferinţă transpartinică privind reparaţiile de la Londra.

La finalul summitului din Samoa, liderii clubului celor 56 de naţiuni condus de regele Charles al III-lea al Marii Britanii au convenit să includă în comunicatul lor final faptul că a sosit timpul pentru o discuţie privind reparaţiile.

„Sunt foarte mândru că aceste naţiuni au refuzat să fie reduse la tăcere”, a declarat Ribeiro-Addy.

Un alt deputat laburist, Clive Lewis, a declarat că este surprinzător faptul că Starmer a crezut că poate duce o „mentalitate colonială” la summit şi „să dicteze ce poate şi ce nu poate fi discutat”.
La o conferinţă de presă organizată sâmbătă în Samoa, Starmer a declarat că sclavia este „detestabilă” şi că discuţiile convenite în comunicat nu vor fi „despre bani”.

Un purtător de cuvânt al Downing Street nu a avut alte comentarii cu privire la remarcile făcute duminică de deputaţii laburişti.

Susţinătorii reparaţiilor spun că moştenirea sclaviei a cauzat inegalităţi rasiale persistente, în timp ce oponenţii spun că ţările nu ar trebui să fie ţinute responsabile pentru greşelile istorice.

Parlamentarii au declarat că reparaţiile ar putea include scuze oficiale, anularea datoriilor, returnarea de artefacte sau modificarea programei şcolare, nu doar plăţi financiare.

Diane Abbott, prima femeie de culoare din Marea Britanie, a declarat că Partidul Laburist a avut anterior planuri de a înfiinţa o comisie naţională pentru reparaţii, dar Starmer „pare să fi uitat acest lucru”.

„Reparaţiile nu se referă la trecut, ci la prezent”, a spus ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici