Parlamentul britanic se sesizează în scandalul interceptărilor telefonice

Parlamentul britanic s-a sesizat miercuri în cazul interceptărilor telefonice efectuate de tabloidul News of the World, devenit un scandal naţional cu ramificaţii multiple care afectează presa, pe magnatul Rupert Murdoch şi îl pune în încurcătură pe premier, relatează AFP.

Urmărește
5 afișări

Şeful Guvernului britanic, David Cameron, s-a declarat "absolut dezgustat" de ultimele dezvăluiri privind interceptările din ultimii ani ale cotidianului, "care nu vizează doar oameni politici sau vedete, ci şi victime ale unor crime sau atentate teroriste".

El s-a pronunţat "în favoarea unor anchete" privind "etica jurnalistică", exprimându-şi dorinţa ca prioritatea absolută să fie dată "anchetei de mare amploare a poliţiei, care este în desfăşurare".

Asigurările sunt considerate total insuficiente de liderul opoziţiei Ed Miliband, care cere demiterea unor oficiali de la NOTW şi înfiinţarea unei comisii de anchetă. El acuză conservatorii de toleranţă faţă de News Corp., grupul lui Rupert Murdoch proprietarul NOTW.

Acest schimb de replici vehement între cei doi bărbaţi în Parlament a fost urmat de dezbateri convocate în regim de urgenţă şi care au durat trei ore. Pe rând, deputaţii au denunţat fie "derivele" presei, fie "indecenţa" News Corp.

Rupând tăcerea, Rupert Murdoch a calificat drept "deplorabile" şi inacceptabile" acuzaţiile împotriva tabloidului şi şi-a reiterat într-un comunicat susţinerea faţă de conducerea actuală a publicaţiei.

Cazul interceptărilor, care datează de la începutul anilor 2000, a fost deja marcat de arestarea a cinci jurnalişti, între care trei de la NOTW, trimiterea la închisoare a unui corespondent la Casa Regală şi a unui detectiv privat şi mai multe demisii, între care cea a lui Andy Coulson, directorul de comunicare al lui Cameron, după ce a fost redactor la NOTW.

Se ştie că sute, chiar mii de personalităţi - membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema sau sportive - au avut telefoanele ascultate.

Potrivit informaţiilor recente, interceptările au vizat şi victimele unor cazuri de crimă răsunătoare şi rudele atentatului soldat cu 52 de morţi de la Londra, din 2005.

Joi dimineaţă, cazul a căpătat o dimensiune suplimentară, după ce The Telegraph a anunţat că rudele militarilor ucişi în Irak şi Afganistan au fost, de asemenea, ţintele unor astfel de practici.

Potrivit cotidianului, detectivul Glenn Mulcaire, aflat în centrul scandalului, deţinea informaţii despre viaţa privată a militarilor britanici ucişi în aceste conflicte.

Grupul Murdoch a declarat că ar fi "absolut consternat" dacă aceste informaţii s-ar confirma.

La rândul său, potrivit Telegraph, Ministerul britanic al Apărării ar încerca să obţină clarificări în privinţa acestui caz.

Glenn Mulcaire, care a ispăşit deja patru luni de închisoare, ar fi piratat laptop-ul lui Milly Drowler, eleva asasinată în 2002. El a mers până acolo încât a şters mesajele pentru a face loc în cutia vocală, oferindu-le părinţilor şi anchetatorilor speranţe false că fata era încă în viaţă.

Marţi seara, el a declarat că a acţionat "la presiunea constantă" a NOTW, săptămânalul cu un tiraj de 2,8 milioane de exemplare, campion al informaţiilor exclusive, obţinute în special cu ajutorul camerelor ascunse sau a jurnaliştilor deghizaţi.

NOTW a predat recent Scotland Yard mail-uri care dovedesc că a plătit mai mulţi poliţişti informatori între 2003 şi 2007, dată la care Andy Coulson conducea redacţia.

Miercuri, The Times, care face parte tot din grupul Murdoch, a cerut "să se facă lumină" în privinţa practicilor jurnaliştilor justificate multă vreme prin intangibilul drept la informare al publicului.

În aşteptare, grupul începe să suporte primele lovituri comerciale: mai multe companii, între care Ford, au anunţat că îşi retrag bugetul de publicitate de la NOTW, care a devenit ţinta boicotului şi pe Twitter.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici