Parlamentul bulgar suspendă utilizarea de către familia regală a proprietăţilor restituite

Parlamentul bulgar a suspendat vineri utilizarea de către familia regală a proprietăţilor care i-au fost restituite după căderea comunismului, apreciind necesară reexaminarea statutului lor.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Parlamentul bulgar suspendă utilizarea de către familia regală a proprietăţilor restituite

Parlamentul bulgar suspendă utilizarea de către familia regală a proprietăţilor restituite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform legii, fostul rege Simeon de Saxa-Coburg-Gotha şi sora sa Maria Luisa nu vor putea nici să vândă aceste proprietăţi - clădiri, terenuri şi păduri - nici să construiască pe ele.

Prezentat la iniţiativa partidului populist Ordine, Lege şi Justiţie, textul a primit voturile partidului conservator GERB, aflat la putere, şi ale formaţiunii ultranaţionaliste Ataka.

Aceste bunuri, care au fost confiscate de regimul comunist în 1946, la trei ani după începutul regimului lui Simeon al II-lea, la vremea aceea în vârstă de nouă ani, au fost restituite începând din 1998, la decizia Curţii Constituţionale.

Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, în vârstă de 72 de ani, a afirmat că Parlamentul a "încălcat brutal Constituţia" luând această măsură cu privire la proprietăţile fostei familii regale.

Partidul de centru MNSP (de opoziţie), fondat de fostul rege în 2001, a declarat că va sesiza Curtea Constituţională şi va depune plângere la instanţele judiciare ale Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei.

Procesul de restituire a permis fostului rege şi surorii sale Maria Luisa să recupereze în special palatul Vrania, de la periferia capitalei Sofia, şi palatul Sitniakovo, din staţiunea Boroveţ, precum şi o casă şi un castel de vânătoare.

Ei au redobândit de asemenea 1.600 de hectare de terenuri montane şi păduri, dintre care o parte este reclamată de Ministerul Agriculturii şi al Pădurilor. Acesta cere de asemenea despăgubiri şi dobânzi de cinci milioane de leva (2,5 milioane de euro), pentru tăierea a 30.000 de metri cubi de lemn de pe aceste terenuri.

Între 1943 şi 1946, regele Simeon al II-lea fiind foarte tânăr, a fost instituită o regenţă, în timp ce un intendent era responsabil cu gestionarea bunurilor funciare şi imobiliare, printre care şi cele ale patrimoniului regal.

Unii jurişti au argumentat că intendentul era un organism al statului şi, prin urmare, aceste bunuri nu trebuie restituite familiei regale.

Fostul rege a revenit definitiv în ţara sa în 2001. El a fost ales premier, post pe care l-a ocupat până în 2005.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici